UMRO POZNATI MINISTAR, SVET U ŠOKU
Foto: Profimedia

tuga

UMRO POZNATI MINISTAR, SVET U ŠOKU

Tuga do neba...

Objavljeno:

Mediji su javili da je u 92. godini umro Gábor Görgey, dobitnik Kossuthove nagrade književnik, pesnik, dramaturg, novinar, reditelj i bivši ministar nacionalne kulturne baštine.

“Svi građani Mađarske koji vole kulturu, u ime Mađarskog PEN kluba i obitelji, sa tužnim srcem izražavaju da je Gábor Görgey dobitnik Kossuthove nagrade pesnik, prozaik i dramaturg, prevoditelj, dramaturg i reditelj umro. Bio je jedan od osnivača Akademije književnosti i umetnosti Széchenyi, a između 2002. i 2003. ministar nacionalne baštine. Preminuo je u zoru u 93. godini života. Narod ti zahvaljuje, Arthure, što si s nama i što za mađarsku kulturu i književnost činiš koliko i najveći. Neka vas blagoslov i poštovanje prate na još jednom dugom putu”, napisao je pjesnik István Turczi na svojoj Facebook stranici.

“Dragi Peter, obično ne pričam o tome, ali sada ću ti reći. Imao sam tri raka, od kojih se prvi 1966. smatrao neizlečivim. Iz sve tri sam se popeo uz Božju pomoć i strašnu želju za životom. Za mesec dana imam 86 godina, tu sam i radim. Sve vam to govorim jer je vaš posao: želeti ozdraviti i pisati još puno toga. Grlim te s ljubavlju ”- krajem 2015. Gábor Görgey je ovim pismom želeo dati snagu Péteru Esterházyju, koji boluje od raka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.