DA LI BISTE PRISTALI NA OVO RADNO MESTO? NIKO SE NE USUĐUJE! Radi se 15 dana mesečno i to za 800 €!
Ostrvo, Foto: Profimedia

konkurs za posao

DA LI BISTE PRISTALI NA OVO RADNO MESTO? NIKO SE NE USUĐUJE! Radi se 15 dana mesečno i to za 800 €!

Iako bi se mnogi danas želeli naći u ovoj ulozi, treba znati da se radi o veoma specifičnom i posebnom zanimanju..

Objavljeno:

Preduzeće “Plovput” iz Splita raspisalo je konkurs za radno mesto svetioničara u mestu Sveti Ivan na Pučini.

Iako bi se mnogi danas želeli naći u ovoj ulozi, treba znati da se radi o veoma specifičnom i posebnom zanimanju, pa da je na Jadranu ostalo danas tek tridesetak, mogli bismo reći i poslednjih čuvara svetla.

Ako mislite da je posao svetioničara u sumrak paliti, a u zoru gasiti noćno svetlo upozorenja pomorcima, to već duže vreme nije baš u potpunosti tako. Svetionici su automatizovani, a posao je dosta teži, jer podrazumeva održavanje svetioničarske zgrade i okoline, rad na visini, ali i danas nezaobilazne noćne smene, te rad vikendima i praznicima.

Bi li nekog privukla plata, pitanje je, jer nekome može biti skromna, a drugom dovoljna, a na mesečnom nivou ona iznosi oko 800 evra. Zgodno tek može biti što na svetioniku neće provoditi mesece, već je 15 dana na svom radnom mestu, a 15 dana može biti kod kuće. No, svetioničar će ipak sve svoje potrepštine namiriti sam i moraće se dobro pripremiti za boravak na usamljenoj steni, računajući s tim da bi mogao ostati i nekoliko dana duže zbog uvek za svetionik realnih vanrednih okolnosti.

U opisu radnog mesta svetioničara, Plovput između ostalog navodi kontrolu ispravnosti nautičkih karakteristika svetionika, glavnog i rezervnog svetla, sirene za maglu kao i kontrolu svih objekata pomorske signalizacije u vidokrugu, ručno uključivanje sirene za maglu u slučaju kvara automatskog pri vidljivosti manjoj od 1000 metara, tekuće održavanje uređaja i opreme za sigurnost plovidbe, sudelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru, evidentiranje u Radio dnevniku meteoroloških podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda u svrhu ispravnog ispostavljanja računa za izvršenu uslugu, te izradu i dostavljanje meteoroloških izveštaja DHMZ-u i Plovputu.

Osim ovih tekućih, dnevnih poslova, svetioničar prati i praćenje rokova valjanosti propisanih lekova i sanitetskog materijala u ormarićima i kutijama prve pomoći, rukovanje uređajima i opremom na svetioniku u skladu sa uputstvima u svrhu osiguravanja pravilnog funkcionisanja svetala i službene komunikacije putem VHF radijske postaje na Ch 16 i Ch 71; tekuće održavanje uređaja i opreme u funkciji sigurnosti plovidbe i svetioničarske službe, održavanje svetioničarske zgrade, pomoćnih objekata i obližnjih objekata pomorske signalizacije, čišćenje i uređivanje svih objekata svetionika, nega okoline, evidentiranje radnih sati motora svetioničarske brodice i DEA kao i potrošnje pogonskog goriva i maziva.

Ali, ni to nije sve, jer će budući lanternista morati pomagati radnicima drugih organizacijskih jedinica koji na svetioniku obavljaju radove koje svetioničar nije u mogućnosti samostalno izvesti.

A da vam ne bude dosadno, poslodavac se pobrinuo i za nešto administracije. Tako će svetioničar voditi evidencije o boravku i smeštaju turista skladno sa daljim uputstvima, vodiće Dnevnik događaja, Radio-dnevnik, Knjige obilazaka, Knjige protokola ulazne i izlazne službene pošte, Tehničkih-servisnih knjižica, izrada mesečnog Izveštaja o realizaciji radova koje sadrži i izveštaj o radu svetionika i obližnjih svetala, primopredaju smene na propisani obrazac Zapisnik o primopredaji te obavljanje i drugih poslova koji po svojoj naravi spadaju u poslove radnog mesta.

Ako vas teši, nekad su svetioničari morali imati i daleko više kvalifikacija, proći višemesečni tečaj za lanternistu, imati obavezan vojni rok iza sebe, te biti oženjeni, što danas nužno ne moraju biti. Ako ste spremni biti vuk samotnjak, raditi sve ovo gore navedeno za platu od 800 evra, te biti daleko od civilizacije, ovo je pravi posao za vas. Treba da se javiti samo kadrovskoj službi preduzeća Plovput iz Splita.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.