SAMOHRANA MAJKA TOKOM PANDEMIJE GRCALA U DUGOVIMA: Za četiri meseca otplatila 2 MILIONA dinara, evo KAKO (VIDEO)
Jasmina Kamila, Foto: Printscreen/TikTok

oskudacija

SAMOHRANA MAJKA TOKOM PANDEMIJE GRCALA U DUGOVIMA: Za četiri meseca otplatila 2 MILIONA dinara, evo KAKO (VIDEO)

Znala sam da moram da se nosim sa svojim dugom i počela sam da se fokusiram na manje trošenja, ali to nije funkcionisalo, pa sam shvatila da moram da preduzmem drastične mere - rekla je Jasmina.

Objavljeno:

Veći deo svog života, 35-godišnja Jasmina Kamilla bila je u dugovima. Tokom pandemije COVID-19, žena je potrošila još više na plaćanje računa za hranu i brigu o deci.

U avgustu prošle godine, Jasmina je shvatila da je nakon plaćanja za odmor, hranu i terapiju njen dug po kreditnoj kartici porastao na 38.000 dolara (oko 4.000.000 dinara).

Za 15 meseci uspela je da isplati preko 24.000 dolara duga (oko 2.500.000 dinara).

Znala sam da moram da se nosim sa svojim dugom i počela sam da se fokusiram na manje trošenja, ali to nije funkcionisalo, pa sam shvatila da moram da preduzmem drastične mere - rekla je Jasmina.

- Ja sam samohrana majka i znam da imam ogromnu odgovornost na svojim plećima, pa sam odlučila da počnem ozbiljno da shvatam svoje finansije - dodala je.

- Krajem 2020. prolazila sam kroz veoma težak period, kako zbog pandemije, tako i zbog posla. Promenila sam radno mesto i započela edukaciju koja mi je pomogla, ali sam znala da ako želim da se oslobodim da ne radim desetak sati dnevno, moram da dovedem svoje finansije u red - rekla je žena.

Da bi svoju finansijsku situaciju dovela u red, Jasmina je planirala mali budžet i smanjila nepotrebnu potrošnju gde god je to bilo moguće. U međuvremenu, počela je da priča o svom TikTok planu uštede.

- Počela sam tako što sam navela svoje prihode i rashode i navela sve mogućnosti za uštedu - objasnila je. Po prvi put u životu počela sam da planiram obroke i budžet. Kupovala sam sa listom u u jeftinijim prodavnicama, i nisam ispunjavala sebi svoje hirove - rekla je Jasmina.

Žena se fokusirala na slobodni posao i trudila se da preuzme što više poslova. Pored toga, prodala je mnogo svojih stvari koristeći društvene medije i koristila partnerske veze da zaradi još više novca od svojih preporuka.

Za samo 15 nedelja, Jasmina je uspela da isplati neverovatno visok iznos od 24.000 dolara. Ova 35-godišnjakinja se nada da će se rešiti svih svojih dugova do avgusta 2022.

Sada, nezavisna mama deli nekoliko saveta o tome kako uštedeti novac i izaći iz dugova.

Napravite spisak dugova

- Navođenje svih vaših dugova bilo je zaista važno. Otplata i prolazak kroz finansije uključivali su preuzimanje odgovornosti i odbacivanje bilo kakve sramote - rekla je Jasmina.

- Ovo je bio početak boljeg finansijskog upravljanja. Mogla sam da navedem svoje dugove i izračunam koliko mi je novca mesečno potrebno za plaćanja. Tada sam mogla da proverim stvari kao što su kamate i to mi je zaista dalo moć da odlučim šta da uradim sledeće - otkrila je ona.

Konsolidujte svoje dugove

Zahvaljujući društvenim mrežama, Jasmina je shvatila da se koliko ljudi takođe bori sa dugovima i nije svesno kako da konsoliduju svoje finansije.

- Vredi pozvati ljude i, u zavisnosti od situacije, razgovarati sa pojedinačnim poveriocima da vidimo da li imaju još neku opciju otplate za nas - savetuje žena.

- Postoji mnogo različitih načina na koje možete da razmislite. Jedan od njih je konsolidovani zajam , koji vam omogućava da kombinujete nekoliko obaveza u jednu novu sa nižom ratu. To olakšava otplatu vašeg duga.

Mnogo manjih dugova Jasmina je objedinila na jednu kreditnu karticu, čime je njen dug doveden u red i otplaćuje mnogo manje rate.

Upravljajte svojom ušteđevinom štedljivo

Pošto Jasmina otplaćuje svoje dugove, svoju ušteđevinu čuva samo u fondu za hitne slučajeve.

- Takođe izdvajam male iznose za prilike kao što su rođendani i Božić – uštedim ponešto svakog meseca kako bih bila sigurna da se ne zadužim kada počnu svečanosti. Ovo uključuje stvari kao što su osiguranje automobila i bilo koje zdravstvene troškove - rekla je.

Planirajte svoj budžet

- Planiram budžet za sve - objašnjava žena.

- Osećam se mnogo ugodnije znajući da čak i ako trenutno nemam novca, imam plan koji će me dovesti tamo gde želim da budem.

Dajte prioritet potrošnji

Jasmina vam savetuje da prvo otplatite najvažnije obaveze.

- Imala sam dug na kreditnoj kartici sa kamatom od oko 19 odsto, pa sam odlučila da prvo pokušam da ga otplatim - objasnila je ona. Određivanjem prioriteta svojih dugova, možete dati prioritet hitnijim otplatama kredita, kao što je hipoteka - otkrila je svoju tajnu Jasmina.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.