OSETILA JE JEZIVE SIMPTOME NA SVOJOJ KOŽI, TELO JOJ SE TO RASPADALO: Lekari nisu uspeli da POMOGNU, ali OVO JESTE
Bolnica, Foto: Printscreen/Tanjug/AP

horor

OSETILA JE JEZIVE SIMPTOME NA SVOJOJ KOŽI, TELO JOJ SE TO RASPADALO: Lekari nisu uspeli da POMOGNU, ali OVO JESTE

Sve je više izbacivala steroide iz upotrebe, plašeći se posledica njihovog prolongiranog uzmanja, da 2 januraru 2020. potpuno prestala da ih koristi

Objavljeno: 18:13h

Jedna Škotlanđanka primetila je jezive simptome nakon što je prestala da koristi kreme za ekcem, pa se njena koža lepila za posteljinu i počela da “curi”, prenosi Miror.

Nikola Barton (27) počela je da oseća simptome ekcema kada je imala samo četiri godine. Brinula je da će morati da se oblači ‘kao mumija’ svako veče kako bi se izborila sa svrabom.

1 / 5 Foto: Profimedia

Nakon što su joj prepisali steroidne kreme koje je umereno koristila, ostalo joj je samo nekoliko fleka na rukama. Međutim, kada je napunila 21 godinu, ekcem je ponovo počeo da bukti, a kreme su samo donekle pomagale.

– Počela sam sama da istražujem jer ono što su lekari mogli da urade uopšte nije funkcionisalo. Imala sam neke zaista agresivne, bolne fleke i nisam shvatila da je to ponovo bio ekcem. Steroidi bi ih odmah uklonili ali bi se vraćali još agresivniji. Koristila sam stvari kao što su ulje jojobe i ulje vitamina E na svojoj koži umesto hidratantnih krema sa hemikalijama u njima i to je mnogo pomoglo.- rekla je Nikola za britanski Jam press.

Sve je više izbacivala steroide iz upotrebe, plašeći se posledica njihovog prolongiranog uzmanja, da 2 januraru 2020. potpuno prestala da ih koristi. Nakon toga, koža joj je prosto eksplodirala.

– Počela sam da buktim, curim, pucam, otičem i krvarim u roku od nekoliko dana nakon prestanka. U početku je bilo kao ekcem van kontrole i samo se širilo, a zatim su u roku od nekoliko dana počeli drugi simptomi. Moja koža bi curila svuda gde sam imala fleke upaljene i bolne kože, što je na kraju bio slučaj sa većinom mog tela nakon nekoliko nedelja. Bila sam tako neverovatno suva, da sam jedva pomerala zglobove i nisam mogla potpuno da sklopim ruke, savijam kolena i laktove ili čak okrećem glavu jer bi mi vrat pucao, krvario i curio. – kazala je ona.

Nikola dodaje da je njeno telo prestalo da reguliše temperaturu, zbog čega se znojila i kada nije bilo vruće. Takođe je izgubila apetiti, smršala i počela da gubi kosu.

Kako su joj uši pucketale i curile, na kraju bi se lepile za jastuk, a pošto je koža toliko svrbela, nije mogla da se namesti da spava. Iako se nije osećala sjajno zbog svog izgleda, njeno mentalno zdravlje je pretrpelo najviše štete.

– Bila sam u tolikim bolovima i neprijatnostima da sam samo želela da moja koža ponovo bude bolje. Rado bih ovako izgledala zauvek samo kad bih se osećala bolje – kazala je ona dodavši da je taj period bio najgore iskustvo u njenom životu.

Nikola je takođe rekla da ne bi prošle ni tri sekunde, pre nego što krenu bol i neprijatan osećaj. Pritom je, kako tvrdi, na ulici slušala komentare o svom izgledu, poput jednog da joj je koža kao kod slona.

Prošlo je 16 meseci otkako je prestala da uzima steroide i stanje joj se vremenom poboljšalo.

– Trenutno je moja koža bolja nego što je bila ranije, pa iako imam ožiljke i kožu koja je naborana, mislim da izgledam sasvim dobro. Još uvek dobijam upale suve kože koja svrbi po hladnom vremenu što me plaši i počinjem da brinem da ću ponovo proći kroz sve to – kazala je na kraju Nikola.

(Espreso / Mirror)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.