U OVOM SELU ŽENE IMAJU SVU MOĆ U SVOJIM RUKAMA: Ljubavnike MENJAJU kako ŽELE, praktiju samo OTVORENI BRAK
Ostrvo, Foto: Profimedia

niste znali to

U OVOM SELU ŽENE IMAJU SVU MOĆ U SVOJIM RUKAMA: Ljubavnike MENJAJU kako ŽELE, praktiju samo OTVORENI BRAK

Ono što je specifično za ovo pleme jeste da praktikuju jednu vrstu “otvorenog, liberalnog braka”, gde je ženama dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika žele

Objavljeno:

“Kada bi žene vladale svetom, ne bi bilo ratova” samo je jedna od mnogobrojnih poslovica koje ukazuju na vrline žena kao vladara.

Međutim, da nije reč o praznoj priči svedoči i primer iz Kine, gde i danas živi pleme Mosuo, koje je još poznato i kao kraljevstvo žena i koje se smatra možda i poslednjim matrijarhatom na svetu.

Mosuo pleme ima prilično dugu istoriju, koja datira čak 2.000 godina unazad. Ono što je specifično za ovo pleme svakako je da su oduvek negovali tradiciju i kulturu matrijarhata. Naime, u ovom plemenu žene su te koje uvek donose odluke i koje su na čelu porodice

Svaka porodica se obično sastoji od 10 ili čak više članova, ali sva imovina je uvek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme jeste da praktikuju jednu vrstu “otvorenog, liberalnog braka”, gde je ženama dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika žele.

Zapravo, one i nisu vezane klasičnim brakom, već muškarci, koje Mosuo žena poželi, noću dolaze u njenu kuću, provedu noć s njom, a iz kuće mora otići pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto.

Ako se iz jedne ovakve veze rodi dete, to dete odgaja majčina rodbina i dete dobija majčino prezime.

Inače, u prošlosti Mosuo pleme je bilo prilično izolovano i skoro da nije imalo kontakta sa spoljnim svetom. Međutim, poslednjih godina njihovo mesto je postalo poznata turistička destinacija i oni se polako otvaraju prema svetu. Štaviše, pokazali su se kao izuzetno gostoljubivi.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.