KO JE BILA MARIJA ORŠIĆ? Važila je za Hitlerovog ANĐELA ZLA, misteriozna LEPOTICA stvorila TEMELJ užasnom zločinu!
Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

šok

KO JE BILA MARIJA ORŠIĆ? Važila je za Hitlerovog ANĐELA ZLA, misteriozna LEPOTICA stvorila TEMELJ užasnom zločinu!

Njene priče o superiornim bićima iz planetarnog sastava oko zvezde Aldebaran koji su zasadili seme civilizacije, koliko god zvučale fantastično, bile su velika uteha poraženoj Nemačkoj

Objavljeno:

O Mariji Oršić malo se toga zna sa sigurnošću, a upitno je čak i mesto rođenja. Prema nekima, rodila se u Zagrebu, drugi tvrde kako se rodila u Beču, no sigurno je kako je hrvatskog porekla. Otac Tomislav je bio arhitekt iz Zagreba, a majka Sabine, Austrijanka iz Beča, balerina.

Sa sigurnošću se zna kako je kasnije plenila svojom anđeoskom lepotom i prodornim pogledom.

Sve ostalo obavijeno je velom misterija, koji je i ona sama plela. Tako je tvrdila kako joj je još kao maloj devojčici majka pričala o naprednoj rasi ljudi iz daleke galaksije koji dolaze na zemlju kako bi se mešali s ljudima na Zemlji s ciljem stvaranja superiorne rase.

I datumom rođenja gradila mit

Čak je i njen datum rođenja značajan – rodila se, tvrdilo se, 31. oktobra 1895. godine, na samu Noć veštica. Danas možda to doživljavamo tek kao američki praznik, no u vreme kada bujaju razna mistična, ezoterijska društva koja se žele povezati sa drevnim znanjima izgubljenog vremena.

A tvrdila je da čini upravo to – govorila je kako je od najranijeg detinjstva imala nadrealne sposobnosti i komunicirala s duhovima te kako je u kontaktu s vanzemaljcimaa koji će odvesti nemački narod u svojevrsno spasenje.

Njene priče o superiornim bićima iz planetarnog sastava oko zvezde Aldebaran koji su zasadili seme civilizacije, koliko god zvučale fantastično, bile su velika uteha poraženoj Nemačkoj.

Narod koji je pre Prvog svetskog rata živeo u rastućem i moćnom imperiju, nakon poraza, suočen s bedom svakodnevice i potpunim rušenjem sastava vrednosti na koji je navikao, spremno se okretao prošlosti, misticizmu ili bilo čemu s čime bi se mogli poistovetiti. Posebno kada su takve priče dolazile od žene koja pleni nadrealnom leotom, prodornim plavim očima i dugom plavom kosom.

Procvat nacionalizma i okultizma

Osim toga, ništa od onoga što je govorila nije bilo nečuveno. Žestoko je zagovarala ujedinjenje Nemačke i Austrije (što je bio jedan od planova nemačkog ujedinjenja još od početaka 19. veka), ideje o superiornoj naciji i rasi su postojale daleko pre, baš kao i verovanja kako su drevni narodi posedovali uvid u izgubljene tajne.

I društvo Thule, kojem je pripadala, bilo bi tek jedno od brojnih okultnih skupina da nije bilo nacista koji su sve te ideje oblikovali u svojevrsni (i često kontradiktorni) opus verovanja te ga nametnuli naciji kojoj je po svaku cenu trebala nada.

Za njenu vezu s nacistima zaslužan je Karl Haushofer, koji ju je predstavio društvu Thule.

Bivši general nemačke carske vojske, profesor geopolitike i bliski prijatelj Rudolfa Hesa u decembru 1919. navodno je okupljenima u kolibi na Alpama u blizini Berhtesgadena predstavio dve mlade žene nadrealne lepote. Jedna od njih je bila vrlo ćutljiva, imala je jedva 18 godina i predstavljena je Zigrun, što je ime jedne od Valkira iz nordijske mitologije.

Druga žena je bila Marija Oršić. Obe su imale izuzetno dugu kosu skupljenu u repove. Prema njihovom erovanju, ta duga kosa im je omogućavala kontakt s drugim dimenzijama postojanja.

Tajno društvo Thule okupljalo je Nemce koji su verovali u okultno, a glavni cilj im je bilo pronaći Tulu, mitsku zemlju koju spominju još antički geografi.

No dok su u antici verovali kako je reč o dalekoj stvarnoj zemlji na rubu svijeta, okupljeni u društvu Thule bili su uvereni kako je reč o svojevrsnoj nordijskoj Atlantidi – izgubljenom kopnu na kojoj je živela famozna arijska nadrasa.

Potraga za antigravitacijskom letjelicom i ljudima u utrobi Zemlje

Kasnijim usponom nacista, društvo se formalno raspušta, no glavni akteri društva ujedno su i čelnici Trećeg Rajha. A jedna od ključnih osoba bila je Marija Oršić. Oko sebe je okupila grupu devojaka koje su se, tvrdila je, poput nje odlikovale ekstrasenzornim sposobnostima. Skupinu koja je delovala unutar Thulea, nazvala je društvo Vril. O društvu, koje je navodno nastavilo s radom i kada je Thule formalno ukinuto, zna se vrlo malo.

U knjizi Zora čarobnjaka o njemu pišu Jacques Bergier i Louis Pauwels, a spominje ga i njemački raketni naučnik koji je 1937. pobjegao u SAD, ali kao primer “nebuloznog društva koje je utemeljeno na romanu” (konkretno, romanu Nadolazeća rasa Edwarda Bulwer-Lyttona).

Uz uspostavljanje kontakta s drugim dimenzijama, bilo s vanzemaljskim arijevcima iz Alderana, bilo sa superiornom rasom koja, verovali su, živi u unutrašnjosti Zemlje koja je zapravo šuplja, Marijino društvo Vril imalo je i prilično praktični cilj – izradu antigravitacijske letilice.

Zato, osim ideoloških postavki nacističkog pokreta, Mariju Oršić i njeno društvo povezuju i s tehnološkim napretkom Trećeg Reajha jer je tvrdila da prima poruke drugih svjetova koje Nemcima “daruju tehonologiju kako bi pročistili svet”.

Još za vreme rata, počele su kružiti glasine o nemačkim letećim tanjirima, a čak su i vojni obaveštajci savezničkih sila takve izveštaje pilota shvatali ozbiljno. Ipak je Nacistička Nemačka razvila prvi mlazni avion te prve navođene rakete.

Mit prerastao Mariju

Iako Treći Rajh nije imao leteće tanjire, Marija nije preko svoje duge kose primala signale s nacrtima, a ni u najfantastičnijoj mašti ne može se reći da je Zemlja šuplja i u njoj živi napredna rasa koja želi naciste na vlasti, teoretičarima zavera su činjenice ionako prepreka koju je lako zaobići.

Zato je Marija, kojoj se posle rata gubi svaki trag, u posleratno vreme postala poznatija nego što je ikada bila.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/magazin.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.