ŽIVOT MU SE PROMENIO IZ KORENA NAKON ŠTO JE OGREBAO LAKAT! Sada mu u MOZGU raste nešto mnogo gore od TUMORA (FOTO)
Tajson Botenus, Foto: Printscreen/Facebook/Tyson Birch

bizarno!

ŽIVOT MU SE PROMENIO IZ KORENA NAKON ŠTO JE OGREBAO LAKAT! Sada mu u MOZGU raste nešto mnogo gore od TUMORA (FOTO)

Ova izuzetno retka gljiva prvi put je dokumentovana 1911. godine, a od tada je potvrđeno samo 120 slučajeva, od kojih polovina u Indiji

Objavljeno:

Jedan Amerikanac pati od izuzetno retke bolesti izazvane gljivicama zbog kojih mu crna buđ bukvalno raste u mozgu.

Tajson Botenus (35) sa Roud Ajlenda, samo je jedan od samo 120 dokumentovanih slučajeva od 1911. godine infekcije Cladophialophora bantianom, egzotičnom gljivom poznatom kao „crna buđ“. U njegovom slučaju, gljiva se raširila u mozgu, izazivajući razne probleme sa kojima Botenus mora da živi od kada su simptomi počeli, pre oko četiri godine.

Tajson je inače srećan što je uopšte živ, jer crna buđ ubija preko 70 odsto pacijenata. Pred njim je i dalje teška bitka, a ova bolest je i dalje veliki izazov za modernu medicinu.

Tajsonova muka počela je pre 4 godine, kada su on i njegova verenica Lisa odlučili da proslave veridbu tako što će zajedno voziti bicikl po Kostariki. Sve je bilo dobro do trećeg dana njihovog odmora, kada je Tajson pao sa bicikla i ogrebao levi lakat. To nije bila ozbiljna povreda, pa je samo isprao i previo ranu što je bolje mogao, pre nego što je otišao na pregled kod medicinske sestre rano sledećeg jutra.

Ona je rekla Botenusu da biciklisti stalno dolaze sa sličnim ranama i da nema razloga za brigu. Zaista, lakat mu se brzo zacelio i njih dvoje su mogli da nastave odmor i vrate se u SAD. Ali posle otprilike tri nedelje, Tajson je počeo da doživljava bizarne simptome, učestale jake glavobolje, paralizu lica, pa čak i poteškoće sa smejanjem.

On je kontaktirao svog doktora koji ga je poslao na magnetnu rezonancu. Na snimcima se video čudan krug u sredini njegovog mozga, što je bio tek početak jako komplikovanog procesa uspostavljanja dijagnoze.

Tajson je pitao lekara da li je to rak, a ovaj mu je rekao da ne zna. Kada je čuo za njegov odmor u Kostariki, doktor ga je testirao na cisticerkozu, moždanu bolest koja se dobija jedenjem sirove svinjetine. Zatim je testiran na lajmsku bolest, tuberkulozu, sidu i više vrsta raka na mozgu, ali je sve bilo negativno.

Nakon dve neuspele biopsije mozga, lekari u Opštoj bolnici u Masačusetsu otkrili su uzrok Tajsonovih problema. Tokom testiranja na drugu vrstu raka mozga, pronašli su crnu gljivicu u njegovom mozgu, za koju su laboratorijski testovi potvrdili da je Cladophialophora bantiana, ili crna buđ.

Ova izuzetno retka gljiva prvi put je dokumentovana 1911. godine, a od tada je potvrđeno samo 120 slučajeva, od kojih polovina u Indiji. Lekari ne znaju tačno kako se Tajson zarazio, ali sumnjaju da je ušla u njegovo telo kroz ranu na laktu.

Ovaj 35-godišnjak je stavljen na terapiju oralnim lekovima protiv gljivica i steroidima za suzbijanje otoka i tečnosti koje buđ izaziva. Nažalost, nije to funkcionisalo onako kako su se on i lekari nadali. Testovi su pokazali da lek protiv gljivica nije uspeo da stigne do mozga zbog prirodne zaštitne barijere, što je bilo sa jedne strane loše, a sa druge dobro, jer je značilo da je imuni sistem za sada sprečavao gljivicu da ga ubije.

U martu 2020. Tajson je prestao da uzima steroide iz straha da će oslabiti imuni sistem i izložiti ga infekciji kovidom-19, ali nije to rekao svojim lekarima. Tog meseca je doživeo moždani udar i morao je da bude hitno prebačen u bolnicu. Vid mu je bio ozbiljno oštećen, vidno polje mu je bilo suženo, pisanje iskrivljeno, a govor mu je postao nejasan i promukao. Njegov intrakranijalni pritisak bio je 15 puta veći od normalnog, a neki lekari verovali su da će, ako se uopšte oporavi, ostati trajno slep.

1 / 4 Foto: Printscreen/Facebook/Tyson Birch

Srećom, operacija je vratila Tajsonu vid, ali on i dalje ne može da vozi auto ili da plovi čamcem, kao nekada. Ipak mora da nastavi da živi sa nezvanim gostom u mozgu, jer zbog lokacije nije moguće hirurško uklanjanje, a svi eksperimentalni lekovi do sada nisu urodili plodom. I pored svega, nije izgubio nadu i trenutno uzima novu vrstu leka protiv gljivica.

– Moj glas je i dalje čudan, a kratkoročno pamćenje nije dobro. Ne mogu da hodam ulicom a da se ne izgubim, ali mogu da napišem rad od 20 stranica. Pre nego što se sve ovo dogodilo, bio sam vrlo siguran u dobar u svom poslu, ali ovo me je naučilo da zaista prihvatim neizvesnost života. Niko ne očekuje da će pronaći gljivicu koja im raste u mozgu, ali kada se to desi, važno je da sagledate svoj život i shvatite ko vam može pomoći da rešite problem – rekao je Tajson za Bazfid.

Bonus video:

14:56

POPODNEVNI DNEVNIK 20.02.2022.

(Espreso/Oddity Central)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.