PRONAĐENO TELO MUMIFICIRANE STARICE! Sedela za stolom više od 2 godine nakon što je UMRLA
Policija, Foto: Profimedia

NIKO NIJE PRIMETIO

PRONAĐENO TELO MUMIFICIRANE STARICE! Sedela za stolom više od 2 godine nakon što je UMRLA

Marinela Bereta, koja nije imala žive rodbine, pronađena je u svojoj kući u Prestinu, blizu jezera Komo u severnoj Italiji

Objavljeno:

Italijanska policija otkrila je mumificirane ostatke 70-godišnje žene koja je sedela za stolom više od dve godine nakon što je umrla, što je podstaklo apele za poboljšanje nege za starije osobe u toj zemlji.

Marinela Bereta, koja nije imala žive rodbine, pronađena je u svojoj kući u Prestinu, blizu jezera Komo u severnoj Italiji.

Policija je pronašla njene posmrtne ostatke nakon što su je pozvali zbog jakog vetra u Lombardiji, koji je pretio da će srušiti zapuštena stabla u njenom vrtu, prenosi France 24 agenciju AFP.

Kako prenose italijanski mediji, staricu susedi nisu videli najmanje dve i po godine.

"Ono što se dogodilo Marineli Bereti u Comu, ta zaboravljena usamljenost, peče našu savest", komentarisala je ministarka porodice Elena Boneti na Fejzbuku.

"Dužni smo, kao zajednica koja želi ostati ujedinjena, pamtiti njen život... niko ne sme biti ostavljen sam", navela je.

Gotovo 40 odsto starijih osoba od 75 godina u Italiji žive same, prema izveštaju nacionalnog instituta za statistiku (ISTAT) iz 2018. godine.

Oličenje usamljenosti

Isti postotak takođe navodi kako nemaju ni rodbine ni prijatelja kojima bi se mogli obratiti u slučaju potrebe.

"Bereta je primer usamljenosti" - napisao je urednik Masimo Gramelini na naslovnoj stranici Coriere dela Sera, najprodavanijeg italijanskog dnevnika.

"Mnogi od nas još se uvek sećaju haotičnih, velikih porodica seoske Italije. Za razliku od toga, moderna porodica je smanjena... Ljudi umiru sami. A mi živimo sami, što je gotovo još gore", naveo je Gramelini.

Susedi, koji Beretu nisu videli od septembra 2019. godine, pretpostavljali su da se odselila na početku pandemije korona virusa, koja je 2020. pogodila severnu Italiju, javljaju mediji.

Policija na licu mesta nije pronašla ništa što bi upućivalo na sumnjivu smrt, a očekuje se da će lokalno veće platiti sahranu.

"Misterija Marinelinog nevidljivog života iza zatvorenih vrata njene kolibe strašna je lekcija", piše dnevnik Mesagero.

"Najtužnije u svemu nije to što drugi nisu primetili njenu smrt, nego to što nisu primećivali da je Marinela Bereta živa", navodi list.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.