7 zastrašujućih načina lečenja u istoriji: Zbog poslednjeg nećete moći noćas da zaspite! (FOTO) (GIF) (VIDEO)
Foto: Wikipedia

zavrteće vam se u glavi

7 zastrašujućih načina lečenja u istoriji: Zbog poslednjeg nećete moći noćas da zaspite! (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Verovanja u srednjem veku su bila potpuno drugačija, pa se čak verovalo da je i kanibalizam lekovit
Objavljeno:

4. Izbeljivanje zuba

Drevni Rimljani nisu mogli da odu do apoteke i kupe trake za izbeljivanje zuba, oni su tada koristili svoj urin. Kada se urin ostavi da stoji neko vreme on se razlaže na supstance, a jedna je amonija koja je dobra za čišćenje.

foto: Giphy

Rimljani nisu koristili samo ljudski urin, već i životinjski, a toliko su ga upotrebljavali da su na kraju uveli porez na njega. Naravno, nakon nekog vremena su shvatili da to nije higijenski i da je odvratno.

5. Puštanje krvi

Ljudi su verovali da je bolest nastala zbog krvi, pa je samim tim jedino rešenje za izlečenje bilo puštanje krvi. Sve ovo je počelo pre 3 hiljade godina sa Egipćanima, a zatim su i Grci preuzeli ovo verovanje, a odmah posle njih i Rimljani. Nakon toga, ova metoda se koristila širom sveta.

foto: Wikipedia

Svoj vrhunac je dostigla u 19. veku, a svi ugledni lekari tada su verovali da se u ljudskom telu nalaze četiri sastojka - krvi, žute žuči, crne žuči i sluzi. A kako bi čovek bio zdrav, oni moraju da budu u ravnoteži.

Ova metoda se koristila za sve bolesti, pa su tako lekari sekli ljudima ruku kod vene kako bi pustili krv, a u nekim slučajevima su se koristile i pijavice. Na kraju je shvaćeno da donosi više štete nego koristi, a danas se ova metoda koristi samo za određene bolesti.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.