LEGAO DA ODMORI, PA USTAO POTPUNO SLEP: Ovu grešku SVI PRAVIMO i tako navlačimo bakteriju koja ''JEDE OČI'' (VIDEO)
Majkl Krumholc, Foto: Printscreen/Tik-Tok/linguasoltatv

užas!

LEGAO DA ODMORI, PA USTAO POTPUNO SLEP: Ovu grešku SVI PRAVIMO i tako navlačimo bakteriju koja ''JEDE OČI'' (VIDEO)

Majkl Krumholc, mladić iz Floride, prespavao je sa kontatkim sočivima

Objavljeno: 10:01h

Kada se probudio, levo oko mu je bilo krvavo a vid oslabljen. Međutim, slegnuo je ramenima i odlučio je da izvadi sočiva. Međutim, narednog dana počela je agonija - skoro je izgubio vid, a bolovi su bili nepodnošljivi, prenosi "Daily mail".

Majkl je rekao da je tog dana stavio sočiva nabrzaka, da je pre toga sređivao baštu i da nije oprao ruke. I baš zbog toga desila mu se ova nesreća.

Posle mesec dana neizvesnosti, lekari su mu konačno dijagnostikovali bakterijsku infekciju akantameba keratitis (AK), tkz. bakterija koja jede meso, a koja može da izazove trajni gubitak vida. Majk sada uopšte ne vidi na levo. Doktori kažu da će možda moći da povrati samo 10 procenata vida nakon transplantacije rožnjače, a on je zbog infekcije morao da napusti posao.

A šta se zapravo desilo?

Prema statistici Britanske zdravstvene organizacije, ova infekcija pogodi dve osobe na milion. Uprkos tome što proizvođači sočiva vrlo eksplicitino kažu da se sočiva skidaju svaki put kada spavate, mnogi ljudi to ne rade, pa su onda i samim tim u mnogo većem riziku da ih oštete. To se dešava zato što, kada ih nosite tokom noći, ona lišavaju rožnjaču kiseonika, što se tokom dana rešava treptanjem, pa se samim tim i smanjuje sposobnost rožnjače da se bori protiv bakterijskih infekcija.

@instituto_vision_laser Comparte 🙏🏻. El caso de @mikekrumholz13. Perdió su córnea por dormir con sus lentes de contacto 😵. Si usas lentes de contacto, se cuidadoso con ellos. Comparte a los que conozcas que usan lentes de contacto. Sígueme en redes sociales @instituto_vision_laser Correo electrónico: contacto@drsernaojeda.com Aguascalientes: ☎️ 4499293344 📍Instituto Visión Láser #visionlaser #institutovisionlaser #ojos #oftalmología #ophtalmology #aguascalientes #mexico #drsernaojeda #saludocular #verbien #examendelavista #consejos #lentesdecontato #contactlenses #acanthamoebakeratitis ♬ Give It To Me X Promiscuous ( Tiktok Version ) - Kurenai Music

Šta je Acanthamoeba keratitis (AK)

A bakterija akantameba keratitis inače se nalazi u jezerima, bazenima, potocima, okeanima i zemljištu. Kada uđe u oči može da izazove infekciju, ali ona se dešava kod samo dva odsto pacijenata. U Majklovom slučaju, rožnjača zbog sočiva nije imala dovoljno kiseonika, pa je samim tim i nije mogla da se odbrani od infekcije.

Acanthamoeba keratitis
foto: Printscreen/Tik-Tok/linguasoltatv

Kada bakterija uđe u oko, najčešće ako stavljate kontaktna sočiva prljavim rukama, veoma brzo izazove infekciju.

Simptomi uključuju zamagljen vid, zamućenu ili prljavu rožnjaču, bol u oku, crvenilo oka i suzne oči. Ako se ne leči, infekcija može da dovede do trajnog gubitka vida i potpunog slepila. Ostale komplikacije uključuju zapaljenje oka koje je bolno i delimičan gubitak vida.

Kako se leči?

Pacijentima se obično nudi antiseptik koji pomaže u uklanjanju infekcije iz oka, koji se nanosi direktno na njegovu površinu. Ovo će možda morati da se uzima šest meseci do godinu dana. Pacijentima se takođe mogu prepisati antibiotici i, u nekim slučajevima, može biti potrebna operacija, tačnije, transplantacija rožnjače kao u Majklovom slučaju.

Bonus video

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

(Espreso/najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.