DOKTOR SAM SEBI URADIO GASTROSKOPIJU: Za gledanje OVOGA trebaće vam JAK ŽELUDAC (VIDEO)
Doktor, Foto: Printscreen

GROZNO

DOKTOR SAM SEBI URADIO GASTROSKOPIJU: Za gledanje OVOGA trebaće vam JAK ŽELUDAC (VIDEO)

Gastroenterolog iz Indije je samostalno obavio gastroskopiju

Objavljeno:

Uradio je to da testira kako se pacijenti osećaju i da poboljša svoje veštine u izvođenju ove procedure. Cela stvar je snimljena i postavljena na Jutjub.

Gastroskopija je metoda ispitivanja početka digestivnog trakta, koja pomaže lekaru da proveri stanje jednjaka, želuca. Tokom pregleda, u jednjak pacijenta se ubacuje cev sa kamerom koja snima i prenosi sliku iz unutrašnjosti tela pacijenta.

Na zahtev pacijenta, grlo se može anestezirati pre zahvata, zahvaljujući čemu nije toliko neprijatno, a geg refleks koji se javlja tokom zahvata je blaži. Takođe je moguće izvršiti gastroskopiju pod opštom anestezijom - tada pacijent spava kroz proceduru.

Sam doktor je izvršio gastroskopiju

Da bi testirao šta pacijenti osećaju kada se odluče za gastroskopiju bez anestezije i da bi poboljšao svoje veštine manevrisanja endoskopom tokom procedure, indijski gastroenterolog dr Nitin Džoši je samostalno uradio endoskopiju gornjeg gastrointestinalnog trakta , poznatu i kao gastroskopija. Doktor je snimio ceo postupak, a snimak je postavljen na Jutjub.

U materijalu objavljenom na nalogu doktora jasno se vidi ne samo unutrašnjost njegovog jednjaka, već i momenti u kojima se bori sa refleksom grčenja i suzama koje mu teku niz obraz. Iako je snimak snimljen pre četiri godine, pažnju na neobičan snimak skrenuo je još jedan gastroenterolog.

Ispod snimka koji je na Tviteru podelio dr Keith Siau pojavilo se mnogo komentara, od kojih se većina divila indijskom lekaru. U jednom je, međutim, pedijatar dr Arun Babu Tirunavukarasu primetio da je samopregled nepotreban i rizičan jer postoji velika šansa za neželjene efekte „uključujući srčane i plućne komplikacije”.

Neki od pacijenata posle gastroskopije imaju kardiovaskularne probleme, kao što su srčane aritmije ili srčana insuficijencija, i iz respiratornog sistema, kao što su aspiratorna pneumonija ili opšti problemi sa disanjem. Krvarenje se takođe može javiti kod nekoliko pacijenata. Najčešće komplikacije uključuju razne vrste infekcija, na primer endokarditis ili faringealni apsces.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.