UBISTVO UNUKE MILIJARDERA POVEZANO SA OTMICOM PRE 22 GODINE? Deluje da je smrt Elize bila sve samo NE SLUČAJNA!
Eliza Flečer, Foto: Facebook/Policijska uprava Grada Memphis

AU

UBISTVO UNUKE MILIJARDERA POVEZANO SA OTMICOM PRE 22 GODINE? Deluje da je smrt Elize bila sve samo NE SLUČAJNA!

Policija Memfisa uhapsila je muškarca sa kriminalnom istorijom za otmicu i ubistvo bogate naslednice Elize Flečer. Sada, istražitelji proveravaju da li je otmica koju je osumnjičeni izveo pre više od dve decenije povezana sa ovim zločinom.

Objavljeno: 07:55h

Mlada žena oteta dok je trčala u ranim satima, njeno telo pronađeno je bačeno iza visoke trave u napuštenoj kući a bivši zatvorenik sa istorijom nasilja brzo je optužen za njenu otmicu i ubistvo.

Smrt 34-godišnje vaspitačice u obdaništu u Memfisu i majke Elize Flečer je na prvi pogled izgledala kao tragično poznata kriminalistička priča u savremenoj Americi – klasični zločin bez predumišljaja koji uključuje slučajnu žrtvu uobičajenog kriminalca koji se upravo zatekao u pogrešno mesto u pogrešno vreme.

Snimak sa nadzorne kamere na kojoj Flečer džogira podstakla je poznata upozorenja mladim vežbačima da menjaju svoje rute, da budu na oprezu i da nose biber sprej.

Pa ipak, Ameriku je "opčinio" ovaj slučaj jer su uzastopna otkrića i o žrtvi naslednici i o optuženom Kleoti Abstonu, navela iskusnog bivšeg istražitelja FBI-ja da iznese šokantnu tvrdnju – da je ubistvo možda bilo sve samo ne slučajno, piše Dejli mejl.

Privilegovano odrastanje

Eliza Flečer, majka dvoje male dece, bila je unuka hardverskog magnata i naslednica njegovog posla vrednog više milijardi dolara. Džozef Orgil III, koji je umro 2018, vodio je Orgil, distributera hardvera i bio je poznati biznismen i filantrop. Kompanija je 143. po veličini u privatnim rukama u SAD sa prihodom od 3,2 milijarde dolara prošle godine.

Eliza Flečer
foto: Facebook/Policijska uprava Grada Memphis

Neverovatna veza

Pa ipak, postoji nešto više od Abstonovog iskustva – otmica bogatih ljudi kako bi ih opljačkao – što ukazuje da je ovaj zločin bio s predumišljajem. U stvari, Durand je radio u istoj advokatskoj kancelariji - prestižnoj praksi Luisa Tomasona - kao ujak Elize Flečer, Majkl Kini, koji je bio portparol porodice otkako je nestala.

"Ovo je veoma značajan trag i siguran sam da će FBI, američki maršali i TBI [Biro za istragu Tenesija] pažljivo ispratiti ovu vezu“, rekla je Dženifer Kofindafer, stručnjak za kriminal, koja je prva i otkrila bizarnu vezu.

Napomenula je da su istražitelji pretresli kuću Elize Flečer i odneli kompjuter, automobil i drugu imovinu, uključujući baštenske makaze. To, navodi Dejli mejl, teško da liči na slučajan ulični susret i Kofindafer pretpostavlja da traže moguću vezu sa Abstonom.

Na papiru, takva veza izgleda malo verovatna. Flečer se udala za Ričarda, koji je radio za lokalno brodogradilište, 2014. godine, nakon susreta u njihovoj lokalnoj prezbiterijanskoj crkvi gde su oboje bili vodeći članovi grupe.

Memfis magazin, koji je pratio njihovo venčanje inspirisano šumom, opisao ju je kao "prirodnu“ devojku — volela je da bude na otvorenom, sport i bila je fina, a planovi za njeno venčanje proizašli su iz njene ličnosti i stila. Predavala je u lokalnoj episkopalnoj školi i nekada je trenirala fudbal.

Tragično trčanje

Ljubiteljku džogiranja koja se kvalifikovala da se takmiči na Bostonskom maratonu, snimila je sigurnosna kamera u petak oko 4.20 ujutro dok je trčala po kampusu Univerziteta u Memfisu u blizini njihove kuće.

Njen suprug Ričard je prvi put prijavio njen nestanak u 7 ujutro, nakon što nije došla kući nakon redovnog trčanja u 4 sata ujutro. Policija je pokrenula četvorodnevni lov i pročeščkali su nekoliko šumskih površina u blizini njene kuće.

U nedelju ujutro, policija je saopštila da je uhapsila 38-godišnjeg Abstona na osnovu bezbednosnih snimaka Elize Flečer na njenoj ruti za džogiranje.

Nadzorna kamera snimila je muškarca koji joj je brzo prišao na raskrsnici i, dok se borila, naterao je da uđe u crni terenac koji je snimljen kako prolazi pored nje, a zatim čeka da ona protrči. Sedeli su u automobilu, za koji policija veruje da je krstario okolinom skoro pola sata, oko četiri minuta pre nego što je krenuo.

Eliza Flečer
foto: Facebook/Policijska uprava Grada Memphis

Policija je saopštila da je na mestu događaja pronašla papuče i njen mobilni telefon i da se DNK unutra poklapa sa Abstonovom iz njegove kriminalne evidencije. Istražitelji su takođe rekli da je njegov mobilni telefon bio aktivan u toj oblasti, dok se na ostalim bezbednosnim snimcima od prethodnog dana vidi da osumnjičeni nosi iste papuče.

Iako je registarska oznaka vozila bila nejasna na snimku, američki maršali su ga pronašli u subotu u stambenom kompleksu u jugoistočnom Memfisu gde živi njegov brat Mario.

Policija kaže da je Abston, kada su pokušali da uhapse tamo, pokušao da pobegne. On je već bio pod istragom - i sada se suočava sa dodatnim optužbama - nakon što je jedna žena rekla da je 1. septembra ukrao njen novčanik i koristio njene kartice na benzinskim pumpama.

Najgori strahovi

Međutim, u ponedeljak popodne, policija je pronašla njeno telo u dugoj travi iza napuštene kuće u blizini kuće Marija Abstona - nekih sedam milja od mesta gde je kidnapovana. Policija je pronašla njene pantalone za trčanje u vreći za smeće četvrt milje dalje.

Krvava mrlja ostala je na dnu stepenica pored prljavštine gde se nalazilo njeno telo, dok su se muve još uvek rojile po tom području, a meštani su izveštavali o "smradu raspadanja".

Na kratkom sudskom ročištu, obučen u zelenu zatvorsku odeću, Abston je ležerno odgovarao na pitanja sudije pre nego što je odveden sa rukama vezanim na leđima. Rekao je da ne može da priušti kauciju od 500.000 dolara ili pravno zastupanje.

U međuvremenu, oni koji su voleli Lizu Flečer - uključujući porodicu koja je ponudila nagradu od 50.000 dolara za informacije koje bi dovele do njenog bezbednog povratka - ostavljeni su suočeni sa razornim gubitkom.

Eliza Flečer
foto: Facebook/Policijska uprava Grada Memphis

"Slomljeno nam je srce i uništeni ovim besmislenim gubitkom“, navodi se u saopštenju porodice. "Liza je bila velika radost mnogima – svojoj porodici, prijateljima, kolegama, studentima, roditeljima, članovima njene skupštine Druge prezbiterijanske crkve i svima koji su je poznavali".

Episkopalna škola Svete Marije, u kojoj je predavala, rekla je da im je "slomljeno srce“ zbog smrti "naše voljene učiteljice, koleginice i prijateljice“.

Stiven Malroj, lokalni okružni tužilac, rekao je da je ubistvo bilo "izolovani napad stranca", ali policija kaže da još istražuje motiv i mogućnost da su drugi bili umešani. Da li bi to mogla biti samo čudna koincidencija ili bi moglo biti relevantno da su u razmaku od 22 godine počinjena dva zločina nad ljudima povezanim sa istom lokalnom advokatskom kancelarijom?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.