OVU PESMU SMATRAJU NAJŠOKANTNIJOM U ISTORIJI: Krije užasnu istinu o JEZIVOM DOGAĐAJU (VIDEO)
Bili Holidej, Foto: Youtube Printscreen

DA LI STE ZNALI

OVU PESMU SMATRAJU NAJŠOKANTNIJOM U ISTORIJI: Krije užasnu istinu o JEZIVOM DOGAĐAJU (VIDEO)

Niko nije imun na reči

Objavljeno:

Slavna pevačica Bili Holidej je 1939. godine objavila pesmu neobičnog naziva, “Strange Fruit”. Pevačica je ovom numerom poslala snažnu poruku jer na direktan i veoma uznemirujući način šalje važnu poruku protiv rasizma.

Strani mediji navode da bismo upravo ovu numeru mogli da nazovemo “najšokantntijom pesmom svih vremena”, a razlog je sledeći: Bili peva o neobičnom voću koje visi sa južnjačkog drveća, a tek nekoliko stihova kasnije shvatamo da je zapravo reč o telima crnaca koji su obešeni nakon linča!

Puno je šokantnih detalja u pesmi, a između ostalog se spominju i “krv na lišću”, “iskrivljena usta i iskolačene oči”, kao i “miris spaljenog mesa”.

Pesma je inspirisana stvarnim događajem, a napisao ju je učitelj Abel Mirpol nakon što je video fotografiju linča iz 1930. u američkoj Indijani, gde su život izgubila dva mlada crnca, Tomas Šip i Abram Smit.

Bili Holidej
foto: AP

Njih dvojica su bili osumnjičeni za ubistvo belca i bez ikakvog suđenja ili dokaza rulja je provalila u zatvor i linčovala ih.

Fotografija njihovih obešenih tela obišla je svet, a Mirpola je toliko progonila da je odlučio da o tome napiše pesmu. Ispostavilo se da je ova pesma u izvođenju Bili Holidej jedna od najuticajnijih pesama 20. veka, a časopis Time ju je i proglasio pesmom veka.

Bili je u svojoj autobiografiji pisala o prvom izvođenju ove pesme, navodeći da po završetku pesme nije dobila aplauz.

– Nije bilo aplauza kad sam završila. Onda je jedna jedina osoba nervozno zatapšala i odjednom su joj se svi pridružili – navela je Bili, a iako je pesma nakon toga postala neizostavan deo njenih nastupa, imala je velikih problema pri objavljivanju.

Naime, njena izdavačka kuća Columbia Records je odbila da je objavi, a radio stanice širom Amerike su je stavile na crnu listu i nisu je puštale. Na kraju je ipak objavljena u drugoj izdavačkoj kući 21. aprila 1939.

Iste godine prodata je u milion primeraka i tako postala najprodavanija pesma slavne Bili Holidej.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.