OTKRIVENA JEZIVA ISTINA O POZNATOM SVEŠTENIKU: Radio je to istovremeno
Foto: Profimedia

otkriveno je

OTKRIVENA JEZIVA ISTINA O POZNATOM SVEŠTENIKU: Radio je to istovremeno

Postao je i sekretar Poznanjskog ogranka PRE,što ga je učinilo i popularnim u crkvenoj sredini. Ostale su sumnje meštana o njegovom validnom obrazovanju.Smatraju da je imao brojne psihičke probleme.O nekima i ne pričaju.Na kraju je izvršio samoubistvo u svom stanu.

Objavljeno: 12:33h

Ispostavilo se da njihov paroh nije imao bogoslovsko obrazovanje, a da se i sam borio sa alkoholizmom. Na spisak problema pridodate su i finansijske nepravilnosti parohije otkrivene u reviziji. Dve nedelje kasnije, paroh je izvršio samoubistvo. Gazeta Viborcza obaveštava o slučaju.

Drama se odigrala u parohiji u ul. Bidgoska u Poznanju, poljska katolička zajednica koja pripada Poljskom vaseljenskom savetu (PRE). Tu je paroh pet godina bio O. Mariusz. Kako podseća „Viborcza”, on je služio bogosluženja u katedrali zajedno sa nadbiskupom. Stanisłav Gadecki. Postao je i sekretar Poznanjskog ogranka PRE, što ga je učinilo popularnim u crkvenoj sredini.

Narod je primetio da paroh ima sve više poteškoća u vođenju parohije. - Nažalost, sveštenik je imao problem sa alkoholom sa kojim nije mogao da se izbori. Nije mogao da računa na podršku ostalih duhovnika, jer naša zajednica nije toliko brojna kao rimokatolička. Da bi razgovarao sa svojim pretpostavljenima, morao je da ide ili u Ščećin ili u Varšavu. Bio je u teškoj situaciji, ostao je sam - kaže za Gazeta Viborcza jedan od parohijana.

1 / 3 Foto: Printscreen/ YouTube

Administrator Vroclavske eparhije o. Stanisłav Bosi je u intervjuu za novine objasnio da ne zna detalje sveštenikovih problema, koji je obično tražio od njga samo novčanu pomoć.

Za sve je saznao tek pre nekoliko nedelja iz pisma parohijana. Narod je obavestio paroha o problemu alkohola i izneo sumnju u njegovo bogoslovsko obrazovanje.

Pisali su i o finansijskim nepravilnostima. Parohija u Srodki ove godine je prošla finansijsku reviziju. Sredstva koja je trebalo da se utroše za obnovu krova crkve izazvala su nedoumicu. Renoviranje nije izvršeno. - Od 2017. godine na njegov račun (paroh - urednik) prebačene su tri transakcije od 5,5, 10 i 13 hiljada PLN. (25k-33k dinara). Poslao je račune za renoviranje krova i zamenu prozora. Osim toga dobijao je 800 zlota mesečno za potrebe parohije. Na šta je potrošio ovaj novac, ne mogu da kažem – objašnjava „Viborcza” o. Bosonogi.

Revizija je otkrila nepravilnosti u iznosu od oko 90 hiljada PLN. (nešto više od 2 miliona dinara) Ispostavilo se i da je O. Mariusz nije bio magistar teologije. Paroh je obećao da će se poboljšati i lečiti se.

U petak, 15. jula, paroh je odveden u psihijatrijsku bolnicu u Poznanj, a posle nekoliko sati je na lični zahtev napustio bolnicu. Sutradan je obavestio da ide kod lekara i da je napustio parohiju. - U nedelju, 17. jula, pronađen je mrtav u stanu. Bilo je to samoubistvo - kaže Andžej Borovjak, portparol velikopoljske policije.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.