MEŠTANI OSTALI U ŠOKU KADA SU VIDELI PRIZOR NA NEBU: Ovo do SADA NIJE VIĐENO, niko ne ZNA ŠTA SE DESILO (FOTO)
Nebo, Foto: Profimedia

šta je to?

MEŠTANI OSTALI U ŠOKU KADA SU VIDELI PRIZOR NA NEBU: Ovo do SADA NIJE VIĐENO, niko ne ZNA ŠTA SE DESILO (FOTO)

Naime, sunčevu svetlost raspršuju čestice u vazduhu koje se danju čine plavima

Objavljeno:

Građane američke države Južne Dakote u utorak je iznenadio zaista nesvakidašnji fenomen. Zazelenilo se nebo iznad njihovih domova, društvene mreže preplavili su snimci jedinstvenog prizora, međutim nije bilo potrebe za zabrinutost jer je u pitanju samo bila igra prirode.

Naime, kako je to u svom članku preneo Njujork tajms, spomenutu saveznu državu pogodio je takozvani “derećo”, snažna oluja koja je uz sebe kroz pojedine krajeve donela vetrove od 160 kilometara na sat.

– Neuobičajene boje pre ili tokom oluje nekad se javljaju zavisno od toga kako sunčeva svetlost stupa u interakciju i raspršuje se među različitim česticama u atmosferi – izjavio je Piter Rodžers, meteorolog iz kancelarije meteorološke službe u Su Folsu.

Nije neuobičajeno da tokom oluja nebo postane ljubičasto ili čak potpuno tamno tokom dana, naveo je u nastavku članka novinar Njujork tajmsa, pa tome dodao da zeleno nebo, prema tumačenju meteorološke službe, može biti i pokazatelj jakog grada.

– Istina, ali ne mora biti slučaj – nadovezao se na to Rodžers, dok je u izveštaju dodato da je nešto leda ipak palo, delom i u Su Folsu.

– Vlaga u olujnom sistemu bila je uzrok zelenog nebu. Naime, sunčevu svetlost raspršuju čestice u vazduhu koje se danju čine plavima. Međutim, kako se približava veče, tako se i sunce približava horizontu pod nižim uglom stvarajući pritom crvenkaste boje povezane sa zalascima sunca.

– Budući da se grmljavinske oluje obično događaju kasnije u danu, nebo može da izgleda poput ovoga na prikazanim fotografijama jer kapljice vode olujnih oblaka mogu da rasprše čestice plave svetlosti sa sunca koje, kada su obasjane crvenom svetlošću zalaska, izgledaju zelene – tumačenje je koje je objavo Univerzitet Viskonsin-Madison.

(Espreso / Njujork Tajms)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.