DRAMA NA NEBU! Avion PUN PUTNIKA poleteo sa aerodroma, a posle 40 minuta ZAVRŠIO NA ZEMLJI
avion, Foto: Printscreen/youtube/AviationUpclose

JEZIVO

DRAMA NA NEBU! Avion PUN PUTNIKA poleteo sa aerodroma, a posle 40 minuta ZAVRŠIO NA ZEMLJI

Kapetan ostao šokiran saznanjem, ali je tada već bio u oblacima.

Objavljeno:

Avion koji je leteo iz Londona za Njujork morao je da se okrene i vrati kada je kopilot priznao putnicima da nije položio letački ispit i da je još uvek na obuci. Bizaran incident desio se 2. maja na letu kompanije "Virdžin Atlantik", oko 40 minuta posle poletanja sa aerodroma "Hitrou".

Avion je bio iznad Irske kada je kapetan saznao da prvi oficir nije završio obuku. Erbasu A330 je zatim naređeno da se vrati u London.

Putnici su sleteli u SAD skoro tri sata kasnije nego što je planirano nakon što je avion, koji može da preveze skoro 300 putnika, čekao na pisti dok kvalifikovana zamena nije pronađena.

Avio-kompanija je rekla putnicima da je problem nastao zbog greške u rotaciji i izvinila se. Takođe su uveravali putnike da bezbednost nije ugrožena, jer su oba pilota u potpunosti licencirana i kvalifikovana za upravljanje avionom.

Međutim, na osnovu jednog svedočenja, situacija je bila poprilično napeta.

– Tenzija u kokpitu je bila takva da ste mogli da je sečete nožem. Avion je stigao čak do Irske i tada su saznali da je prvi oficir još na obuci. Kapetan nije imao izbora osim da se vrati na “Hitrou” i pronađe iskusnijeg člana posade. Bilo je neprijatno za sve, a putnici su bili besni – rekao je anonomni izvor za tabloid San.

Avion
foto: Printscreen/Twitter/@TomHourigan

Kopilotu je bio potreban „let za konačnu procenu“ sa kapetanom za obuku da bi mogao da leti u skladu sa politikom “Virdžin Atlantika”. Njegova uloga prvog oficira značila je da je bio odgovoran za održavanje bezbednosti leta.

Kao kvalifikovani pilot, prvi oficiri takođe treba da pomažu kapetanu u komunikaciji sa kontrolom leta i upravljanju avionom.

Iako uparivanje pilota nije predstavljalo kršenje nijednog bezbednosnog propisa, nije bilo u skladu sa internim protokolima obuke ove kompanije, zbog čega je let vraćen.

– Zbog greške u rasporedu, let VS3 iz Londona-Hitrou za Njujork-JFK vratio se na “Hitrou” u ponedeljak, 2. maja ubrzo nakon poletanja. Kvalifikovani prvi oficir, koji je leteo zajedno sa iskusnim kapetanom, zamenjen je novim pilotom kako bi se osigurala puna usklađenost sa protokolima obuke “Virdžin Atlantika”, koji prevazilaze industrijske standarde. Izvinjavamo se zbog bilo kakvih neprijatnosti izazvanih našim klijentima koji su stigli dva sata, 40 minuta kasnije nego što je planirano kao rezultat promene posade – rečeno je iz “Virdžin Atlantika” za Dejli mejl.

Ovaj britanski portal navodi da im je rečeno da je kapetan aviona imao hiljade sati leta i 17 godina iskustva.

Prvi oficir se pridružio kompaniji 2017. i bio je obučen, potpuno licenciran i potpuno ocenjen za tip aviona u skladu sa propisima Ujedinjenog Kraljevstva, ali je još uvek čekao let za „konačnu procenu“ sa “Virdžin Atlantikom”.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.