SNIMAK KOJI JE POTRESAO SVET! Živog čoveka u Šangaju STRPALI U KESU, pa primetili DA SE MRDA (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Twitter Printscreen

JE ZI VO

SNIMAK KOJI JE POTRESAO SVET! Živog čoveka u Šangaju STRPALI U KESU, pa primetili DA SE MRDA (UZNEMIRUJUĆE)

Incident, koji se dogodio u nedelju popodne, snimili su posmatrači, a snimci su se brzo proširili internetom, što je izazvalo žestoku reakciju u gradu koji je već pet nedelja pod iscrpljujućim zatvaranjem zbog kovida.

Objavljeno:

Šest osoba je pod istragom u Šangaju nakon što je jedan stariji stanovnik staračkog doma greškom proglašen mrtvim, stavljen u vreću i odnesen u kombi, koji je čekao ispred doma, neposredno pre nego što su radnici mrtvačnice i okolni posmatrači primetili da je čovek još živ.

Incident, koji se dogodio u nedelju popodne, snimili su ljudi iz automobila, a snimci su se brzo proširili internetom, što je izazvalo žestoku reakciju u gradu koji je već pet nedelja pod iscrpljujućim zatvaranjem zbog kovida. I dodatno uzbudilo građane koji su zabrinuti zbog preopterećenog medicinskog sistema u gradu.

Na snimku se vide radnici u zaštitnoj odeći kako iz kombija mrtvačnice, na kolica, izvlače kesu za telo, potom kako gledaju u nju, pre nego što shvate da je osoba unutra živa.

- Živ! Da li si video to? Živ! - kaže jedan.

- Ne pokrivaj ga ponovo! - kaže drugi.

Potom se vidi kako jedan radnik ide da razgovara sa ljudima koji nose zaštitna odela ispred zgrade, a stariji pacijent se vraća unutra.

Incident je potvrdila vlada okruga Putuo, koja je saopštila da su istrage počele. Šangajska nadzorna komisija i Centralna komisija za inspekciju discipline saopštile su da je pet zvaničnika, uključujući direktora staračkog doma i lekara, smenjeno i stavljeno pod istragu. Još jedan lokalni partijski funkcioner je dobio opomenu.

Starački dom Šangaj Sinčangžen se izvinio, dok je pogrebno preduzeće navodno pohvalilo svoje zaposlene što su primetili da je osoba još živa i nagradila ih sa 5.000 juana (oko 700 evra) svakog. Državni mediji su javili da je stariji pacijent prebačen u bolnicu i da je na lečenju.

Incident je šokirao ljude u Kini.

- Šta da ovaj incident nisu uhvatili građani Šangaja? - izjavio je jedan od sugrađana za državne medije.

- Starački domovi biće poslednja mesta za mnoge stare, posebno neke usamljene starije osobe koje nemaju izbora. Ko bi se sad usudio da svoje roditelje pošalje u starački dom? A ko bi se usudio da mirno živi u staračkom domu? - pitao se drugi.

Vlasti u Šangaju pokušale su da izbegnu nova zatvaranja i blokade, ali su početkom aprila zaključali oko 25 miliona ljudi. Ova mera praćena je mnogim problemima, uključujući nestašicu hrane i probleme sa isporukom, a izazvalo je proteste, kako na mreži, tako i u domovima i ulicama ljudi.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.