Htela je da izleči prehladu, završila je PREDOZIRANA, UZIMALA JE NEŠTO ŠTO SVI KORISTIMO
Lek, Foto: Profimedia

JEZIVO

Htela je da izleči prehladu, završila je PREDOZIRANA, UZIMALA JE NEŠTO ŠTO SVI KORISTIMO

Doprinosni faktori su navedeni kao bolest jetre uzrokovana alkoholom i ulceracija jednjaka, pošto je istraga takođe čula da je gospođa Bergin imala problem sa alkoholom.

Objavljeno:

Majka je umrla od otkazivanja jetre nakon što se slučajno predozirala lekom "Lemsip" koji je uzimala da bi prebolela prehladu.

Džoan Ita Bergin, (58) imala je kašalj i bol u grudima nedelju dana u decembru prošle godine i pila je "Lemsip" kesice da bi ublažila simptome. Njen sin Metju morao je da pozove hitnu pomoć nakon što se mamino stanje pogoršalo i dok je povraćala žuč boje kafe.

Hitno je prevezena u bolnicu "Rojal Preston" gde su lekari ustanovili da je mama imala "značajno povišene" enzime jetre i nizak nivo kiseonika. Na kraju je prebačena na Jedinicu intenzivne nege, ali joj se pogoršalo i dijagnostifikovana je otkazivanje jetre, piše britanski "San". Konsultovani su specijalisti za jetru u Opštoj ambulanti u Lidsu i savetovani su da dodatne opcije lečenja nisu dostupne.

Istraga na sudu od mrtvozornika u Prestonu čula je da je gospođa Bergin pila kesicu "Lemsipa" svaka četiri sata - ali je rekla doktorima da je ponekad uzimala više paracetamola od preporučene. Preporučena maksimalna doza "Lemsip-a" je jedna kesica, koja sadrži 1.000 mg paracetamola, svakih četiri do šest sati.

- Kaže da je njegova mama bila normalno dobrog zdravlja, ali je retko jela mnogo, jedan pun obrok nedeljno, a inače bi grickala stvari kao što je marmelada na tostu. Pila je dosta vode, ali se povremeno onesvešćivala zbog nedostatka hrane - rekla je u ime njenog sina, pomoćnica mrtvozornika Kejt Biset.

Konsultant Patrik Horgan rekao je da je mami dijagnostifikovana otkazivanje jetre zbog nenamernog predoziranja paracetamolom - i da je umrla tri dana kasnije. Uzrok smrti je naveden kao višestruko zatajenje organa, pneumonija i akutna insuficijencija jetre usled nenamernog predoziranja paracetamolom.

Doprinosni faktori su navedeni kao bolest jetre uzrokovana alkoholom i ulceracija jednjaka, pošto je istraga takođe čula da je gospođa Bergin imala problem sa alkoholom.

Vraćajući zaključak o nezgodi, kada je smrt uzrokovana nenamernim posledicama nameravanog čina, mrtvozornik je rekao da je Bergin umrla 7. januara 2022. u bolnici Roial Preston zbog otkazivanja više organa izazvanog nenamernim predoziranje paracetamolom.

Predoziranje paracetamolom - koji je komponenta leka Lemsip - je opasno i može da izazove ozbiljna oštećenja jetre i bubrega. Stručnjaci takođe kažu da ovaj lek protiv prehlade i gripa takođe ne bi trebalo da se koriste tokom trudnoće.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.