USPELI SMO: ZAJEDNIČKI SMO ZASADILI JOŠ 5.000 SADNICA!
Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

zasadi drvo

USPELI SMO: ZAJEDNIČKI SMO ZASADILI JOŠ 5.000 SADNICA!

Odatle složno krećemo ka lokaciji na kojoj planiramo da posadimo 5.000 dvogodišnjih sadnica hrasta lužnjaka

Objavljeno: 11:21h

Na površini od hektar i po zaposleni u AMG i dm drogerie markt sa svojim porodicama zasadili su čak četvorocifreni broj sadnica hrasta lužnjaka u Bečmenu kraj Surčina.

Rano subotnje prepodne u Bečmenu, 9.30. Zaposleni u obe kompanije, „Adrija medija grupa“ i dm drogerie markt, polako se okupljaju na zbornom mestu kod lokalne crkve. Odatle složno krećemo ka lokaciji na kojoj planiramo da posadimo 5.000 dvogodišnjih sadnica hrasta lužnjaka.

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

Pogled u nebo. Kišica sipi. Skandinavci bi rekli: „Nema lošeg vremena, ima samo neadekvatne garderobe!“ Ne upadamo u tu zamku jer znamo za jadac. Uniformisani, u plavim vetrovkama i kabanicama s natpisom „Zasadi drvo“, žurimo ka mestu sadnje i, bez obzira na vremenske uslove, jedva čekamo da zgrabimo ašove i motike i počnemo da radimo. Imamo divan cilj ispred sebe: danas sadimo novu šumu za buduće generacije!

„Školovane“ sadnice

Posle desetak minuta žustrog hoda, stižemo. Tu nas čekaju ljudi iz JP „Srbijašume“.

- Teren je odlično pripremljen za pošumljavanje - komentarišu glasno. Slušamo s pažnjom.

- Danas ćemo saditi „školovane“ sadnice najboljeg kvaliteta iz naših rasadnika - kaže nam Dušan Isajev, šef Šumske uprave Zemun.

- Sadnice, a školovane! - smejulje se dečica, kojih na sadnji, prema slobodnoj proceni, ima desetak.

Drugi radnik tog preduzeća raspoređuje nas, volontere, u radne jedinice - grupiše po desetoro u jedan tim - a potom i demonstrira kako se sadi hrast lužnjak.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

- Za sedam-osam godina ovde ćemo imati šumu. Sto posto! - uverava nas i podseća na prethodnu uspešnu veliku sadnju.

Tada smo, u novembru 2019, u samo jednom danu s partnerima i građanima volonterima na 34 lokacije zasadili više od 51.000 sadnica!

- Primilo se skoro sve što ste tada zasadili. Bili ste srećne ruke. Volonteri su tada odogovorno sadili, pratili instrukcije šumara, i odradili ste dobar posao. - konstatuje.

Ova rečenica kao da nam daje vetar u leđa. Ni vreme nije tako loše, oblačno jeste, ali se pomalja tek po neka kap. Počinje trka s vremenom. Energija i volja su zapanjujuće. Nekoliko sati predanog rada isplatilo se - osvrt za nama pokazuje da uspevamo, sve planirane sadnice su zasađene i mi smo ispunili današnji veliki cilj.

Kroz nekoliko sati u svim rupama koje su nas ujutru dočekale na prostoru od 1,5 hektara bila je po sadnica hrasta, a, kako kažu šumari, već sledeće godine znaćemo koliko se sadica primilo. A u međuvremenu, sadićemo na nekim novim lokacijama, to vam obećavamo.

Uspeh je u zajedništvu

Subota koju su zaposleni obe kompanije proveli u prirodi i zajedničkim snagama posadili novu šumu za buduće generacije, sjajan je primer kako se vraća dug prirodi.

- Ponosni smo na projekat „Zasadi drvo“ jer je postao najveći projekat masovnog pošumljavanja u našoj zemlji, a iz sezone u sezonu realizujemo sve više aktivnosti sa sve značajnijim rezultatima. Ovo je drugi put da smo organizovali masovnu sadnju za zaposlene. Bez obzira na loše vremenske uslove, uspeli smo da posadimo 5.000 novih sadnica hrasta lužnjaka na površini od 1,5 hektara. Zahvalni smo kolegama, partnerima iz kompanije dm drogerie markt, institucionalnim partnerima i građanima koji učestvuju u našoj borbi za zdraviju i zeleniju Srbiju i koji nam pomažu da se približimo cilju od 200.000 novih sadnica, koliko treba da posadimo do kraja marta. Time ćemo završiti treći ciklus ovog jedinstvenog projekta, a podsećam da je u prve dve sezone zasađeno više od 153.000 sadnica i sakupljeno oko 1,5 tona semena - izjavila je nakon sadnje Ana Aleksić, članica uprave kompanije „Adrija medija grupe“.

Zasadi drvo
foto: Zorana Jevtić

Ona je navela da, iako se približava kraj treće sezone sadnje, nastavljamo sa svim ostalim aktivnostima kao što su edukacija i informisanje javnosti o očuvanju i zaštiti prirode, organizovanje radionica i konferencija, a već su započele pripreme za narednu, još dinamičniju sezonu.

Ponosna na kolege, zahvalna partnerima i volonterima

Četvorocifren broj posađenih sadnica i dan proveden u prirodi s kolegama, članovima porodica i prijateljima zaposleni dveju kompanija će dugo pamtiti. Osim toga, kako kažu, dali su primer svojoj deci i veruju da će inspirisati i druge građane da se uključe u sadnju.

Zasadi drvo
foto: Nemanja Nikolić

Svetlana Jovanović Mitić, resorna menadžerka marketinga i komunikacija u kompaniji dm Srbija, istakla je da smo ovom akcijom korak bliže cilju očuvanja životne sredine i savesnog ophođenja prema njoj.

- Ne sumnjam da ćemo entuzijazmom, duhom i vizijom koju imamo postići sve što smo zamislili. Ponosna sam na sve kolege koje su se prethodnih dana i meseci priključivale sadnjama na različitim lokacijama širom Srbije, kao i na kolege koje su s porodicama danas ovde i svojim ličnim primerom pokazuju koliko im je zdravlje naše zemlje i planete važno. Zahvalila bih se svima njima, ali i partnerima i volonterima, jer ovakvim zajedničkim delovanjem pokazujemo da zajedno možemo mnogo i da ništa nije neostvarivo. Kao kompanija, mi ćemo i dalje postavljati visoke ciljeve i stremiti ka zdravijoj i zelenijoj Srbiji za sve nas, kao i za buduće naraštaje - istakla je Svetlana Jovanović Mitić, resorna menadžerka marketinga i komunikacija u kompaniji dm Srbija. Iako se uskoro približava kraju treća sezona projekta „Zasadi drvo“, još smo na početku. Plan nam je da još dugo svojim primerom pokazujemo za kakvu se ideju borimo i kakvu prirodu želimo da ostavimo generacijama koje dolaze. A da će baš te generacije graditi zdraviju budućnost, uverili smo se na subotnjoj sadnji.

Upravo su deca, kao pažljivi učenici, odmah shvatili u čemu je tajna uspešne sadnje.

- Mora dobro da se ugazi zemlja oko sadnice, da vazduh ne može da prođe! – upozoravali su čak i neke starije volontere.

Svi smo ih poslušali, jer nam je veoma stalo da nam se, kao prošlog puta, i ove sadnice prime i da iza nas ostane jedna velika lepa šuma!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.