EVO ZAŠTO JE KOŠUTNJAK OVAKO POSEBAN! Drugi svetski rat ga je PREGAZIO i preti mu izumiranje, ali oni će ga SPASITI
Ilustracija, Foto: Espreso

zasadi drvo

EVO ZAŠTO JE KOŠUTNJAK OVAKO POSEBAN! Drugi svetski rat ga je PREGAZIO i preti mu izumiranje, ali oni će ga SPASITI

Marko Perović, sa Šumarskog fakulteta, istakao je zašto je Košutnjak toliko poseban

Objavljeno:

Ako u glavnom gradu postoji mesto gde možemo da se odmorimo, udišemo čist vazduh i uživamo u retkim vrstama drveća to je onda Košutnjak.

Od 2014. godine "Šume Košutnjak" proglašene su za spomenik prirode.

Marko Perović, sa Šumarskog fakulteta, istakao je zašto je Košutnjak toliko poseban.

- Ovde je autohtono čak 5 vrsta hrastova, što se retko sreće. To su: sladun, medunac, lužnjak, kitnjak i cer. Struktura šuma je antropogeno narušena i hrastova ima znatno manje danas nego u prošlosti. U Drugom svetskom ratu nemačka okupaciona sila je izvršila čistu seču Košutnjaka. Uglavnom su ostala starija stabla dok se oni slabije podmlađuju, oni su na putu da vremenom i nestanu - rekao je Perović za Puls Srbije na Kurir televiziji.

Zasadi drvo
foto: Kurir televizija

Da se to ne bi dogodilo, 2019. godine sekretarijat za Zaštitu životne sredine grada Beograda, poverio je šumarskom fakultetu istraživanje biološke raznovrsnosti retkih i ugroženih biljaka na Košutnjaku.

02:28

Evo zašto su šume Košutnjaka ovako posebne

Ivona Kerkez Janković, doktorant Šumarskog fakulteta, navela je koje su voćkarice najugroženije u Srbiji i navela našta se Šumarki fakultet fokusirao da bi pomogao ovoj šumi.

Zasadi drvo
foto: Kurir televizija

- Vrlo je bitan genofond šumskih voćkarica, od toga je evidentirano genofond divlje kruške i divlje trešnje kao i brekinje. Dobro je napomenuti da su te voćkarice jedne od najugroženijih vrsta na područiju cele Srbije, pa time i na ovom malom područiju šume Košutnjak. Međutim ono našta smo se mi fokusirali u molekularnom delu istraživanja, to je bio taj genofond hrastova. Specifično je zato što se oni međusebno ukrštaju, a taj njihov diverzitet omogućava neki opstanak u budućnosti njih kao individue i prenošenja tih njihovih osobina na potomstvo - rekao je doktorant Šumarskog fakulteta.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.