ŠTA MENI ZNAČI DRVO – Jovan Rajovic IV/1
Jovan Rajovic IV/1, Foto: Promo

ZASADI DRVO

ŠTA MENI ZNAČI DRVO – Jovan Rajovic IV/1

Zahvaljujući drveću ja dišem i pišem

Objavljeno: 13:09h

Jovan Rajovic IV/1 O.Š.”Nada Purić” Valjevo

ŠTA MENI ZNAČI DRVO

Uvek kada čujem reč “Drvo” sećanje me, uz smešak, odvede u jedan prohladni jesenji dan. Bio sam radoznali trogodišnjak i šetajuci sa majkom kroz park upitao: Zašto su neka stable oćelavila, a druga nisu?

Majka mi je objasnila razlog i ja sam naredne dve-tri jeseni i zime prilazio listopadnom drveću hrabreći ga da izdrži do proleća. Zimzelena stabla sam upozoravao da se ne šepure i podsmevaju ”ćelavoj” braći i sestrama. Kasnije,kada sam čuo izraz “Pluća čovečanstva” i saznao sta on znači, šume i parkove gledao sam kao neke svetinje, a njihove grane kao raširene ruke koje preklinju i opominju: Ljudi, opametite se! Kada sam nedugo posle toga saznao da se od drveća, tj. celuloze dobija hartija sva stabla naše planete počeo sam da smatram bliskim rođacima. Kako i ne bih kada sam naučio da čitam i pišem već u četvrtoj godini, a olovka i papir bile su mi omiljene igračke. Već u šestoj godini napisao sam prvi pesmuljak, a do polaska u školu jos petnaestak. Do sada preko stotinu. Zašto sve ovo nabrajam? Bez toga što sam neki umišljenko ili hvalisavac. Naprotiv! Samo želim da kažem koliko drvo igra važnu ulogu u mom životu. Uostalom, drveću sam posvetio čak devet pesama, a učiteljica mi kaze da se to već može nazvati ciklusom.

Umesto zaključka napisaću nekoliko šaljivih stihova.

Šta se ovo danas zbiva

Kao da je šuma živa

Vitak jablan kolo vodi

A do njega čik pogodi

Lepotica omorika

Kad je vidiš prava dika

Zaljubljeni još od lane

Prepreli su svoje grane

Kad ih vide ne sačeka

Već zaigra jedna smreka

Tada prava gužva nasta

To ne može bez dzin hrasta

Zamislite pored njega

Ogromna se bukva gega

Niko neće da je solo

Kad se igra šumsko kolo…

P.S. Zahvaljujući drveću ja dišem i pišem. Ponekad i uzdišem. Kada sam zaljubljen u hladovini ispod džinovskih platana na obali Kolubare…

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.