ODRŽAN FORUM “DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU?” U OKVIRU PROJEKTA „ZASADI DRVO“: Bez prirode nema budućnosti
Četvrta sezona, Foto: Zasadi drvo

četvrta sezona

ODRŽAN FORUM “DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU?” U OKVIRU PROJEKTA „ZASADI DRVO“: Bez prirode nema budućnosti

U svojim uvodnim izlaganjima istakli su šta je sve urađeno kako bi se unapredile postojeće prakse, a saglasni su da bez brige o prirodi nema budućnosti te da je pred nama dug put na kom je neophodna još bolja saradnja institucija i organizacija

Objavljeno:

Forum “Društvo prirodi ili priroda društvu?” održan je u utorak 20. decembra u Privrednoj komori Srbije, u okviru četvrte sezone projekta Zasadi drvo.

Forum su otvorili g. VELJKO ODALOVIĆ, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr MILAN PAŠIĆ, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, g. ROLAND KOKAI, direktor JP „Vojvodinašume“ i g. SINIŠA MITROVIĆ, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije. U svojim uvodnim izlaganjima istakli su šta je sve urađeno kako bi se unapredile postojeće prakse, a saglasni su da bez brige o prirodi nema budućnosti te da je pred nama dug put na kom je neophodna još bolja saradnja institucija i organizacija. „Kao nacija moramo naći koji je to vektor budućnosti koji je potreban Srbiji, a kompanije ne treba da vode računa samo o profitu, već i o lokalnim zajednicama,“ zaključeno je u uvodnom delu.

U prvom panelu „Održivo gazdovanje šumama i očuvanje biodiverziteta u svetlu klimatskih promena” učestvovali su g. VLADIMIR NIKOLIĆ, šef odseka za planiranje i održivi razvoj u šumarstvu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gđa GORDANA JANČIĆ, pomoćnica izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine JP „Srbijašume“, g. MARKO MARINKOVIĆ, izvršni direktor JP „Vojvodinašume“ i prof. dr BRANKO STAJIĆ, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu. Panel je moderirao šumarski inženjer g. PREDRAG JOVIĆ iz FAO. Govorili su o savremenim principima održivog gazdovanja šumama i rizicima koje donose klimatske promene, a istaknuta je važnost dugoročnog planiranja u šumarstvu jer ako ne krenemo sa adekvatnim merama, možemo doći u problem da nećemo moći brzo da reagujemo.

Gđa BRANKICA TABAK, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, dr NEVENA ČULE, ekspert za fitomeditaciju voda, Institut za šumarstvo u Beogradu, prof. dr SAŠA ORLOVIĆ, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i dr TOMICA MIŠLJENOVIĆ, asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u ulozi moderatora, bavili su se „prirodom inspirisanim rešenjima za unapređenje gradskog života”, kako je glasio i naziv panela. Istaknuto je da preko 50 odsto svetskog stanovništva naseljava urbane sredine, te da su gradovi odgovorni za emisiju preko 70 odsto gasova sa efektom staklene bašte.

Predstavljeno je nekoliko rešenja koja su pokazala odlične rezultate u Srbiji i nisu skupa, ali je neophodna šira primena.

Održivi i eko turizam” naziv je trećeg panela koji je moderirala Ana Rebić iz Adria Media Group, a u kom su učestvovali gđa DUNJA ĐENIĆ, pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine, gđa VESNA ZLATIĆ, pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije, g. BOBAN ĐUROVIĆ, predsednik opštine Vrnjačka Banja, g. BORIS IVANOVIĆ, master inženjer šumarstva, JP “Srbijašume” i gđa IVANA VASIĆ, master upravljanja zaštićenim područjima, JP “Vojvodinašume”. Govorili su o glavnim izazovima sa kojima se nose kada je reč o ovom vidu turizma. Konstatovano je da se održivost ogleda u unapređenju infrastrukture, razvoju lokalnih zajednica i čuvanju tradicije u smislu kulture i istorije, uz uslov da se kao priroritet postavi zaštita životne sredine. “Dođi, provedi se i uživaj, ali tako da lokalna zajednica ima ekonomsku korist, a da se principi funkcionisanja sredine ne naruše”, suština je eko turizma.

Tokom poslednjeg četvrtog panela o “značaju edukacije u očuvanju životne sredine” govorili su gđa LJILJANA SIMOVIĆ, šef Odseka u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete, prof. dr DRAGAN NONIĆ, profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu, gđa NATAŠA PANIĆ, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, g. MLADEN VUKMIROVIĆ, profesor srednje Šumarske škole u Kraljevu i g. GORAN GNUS, potpredsednik Pokreta gorana Srbije. Diskutovalo se o novinama koje je donela reforma obrazovanja i edukativnim programima koji se godinama unazad organizuju. Predstavnici Srednje šumarske škole i Šumarskog fakulteta istakli su da iz godine u godinu interesovanje za upis opada. Predstavili su primere rešenja iz Evrope gde je promenom programa i naziva institucije, porasla atraktivnost profesije i istakli važnu ulogu privrede u motivisanju mladih. Panel je moderirala Irena Petrović iz Adria Media Group.

Okupljanje predstavnika relevantnih institucija, eminentnih stručnjaka, kompanija, građana i medija kako bi se pospešilo aktivno uključivanje i dao doprinos za očuvanje zdrave životne sredine, kao i usvajanje ekološki odgovornog ponašanja i navika svakog pojedinca, postalo je dobra praksa Adria Media Grupe, dm drogerie markta i institucionalnih partnera projekta Zasadi drvo.

1 / 4 Foto: Zasadi drvo

„Zasadi drvo“ pokrenuli su Adria Media Group i dm drogerie markt, a realizuje se uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za šume, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, JP„ Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Privredne komore Srbije, Botaničke bašte „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Šumarskog fakulteta u Beogradu, Šumarske škole Kraljevo, Pokreta gorana Srbije, Zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Instituta za šumarstvo.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.