JESTE LI ČULI ZA ŠUMSKI VELNES I ZA KUPANJE ŠUMSKIM VAZDUHOM? Ovde možete saznati gde se to kod nas održava
Podkast "Zasadi drvo", Foto: Kurir Tv

U NOVOM PODKASTU ZASADI DRVO OTKRIVAMO KAKVE RADIONICE ORGANIZUJU STRUČNJACI IZ JP “VOJVODINAŠUME” ZA DECU, ALI I ODRASLE

JESTE LI ČULI ZA ŠUMSKI VELNES I ZA KUPANJE ŠUMSKIM VAZDUHOM? Ovde možete saznati gde se to kod nas održava

Ivana je otkrila da postoje i edukatvini programi za odrasle i navela da je reč o programima koji nisu toliko tipični za naše podneblje

Objavljeno: 16:35h

Kvalitet života i naše zdravlje su u direktnoj vezi sa stepenom očuvanosti životne sredine u kojoj šume imaju najbitniju ulogu, bilo kao šumsko zemljište, zaštitni pojasevi, urbane šume, parkovi i ostala zelena infrastruktura u urbanim sredinama.

Zato je bitno da se deca od malena usmeravaju ka prirodi. Upravo interaktivne edukativne radionice koje stručnjaci iz JP “Vojvodinašuma” organizuju, podižu dečiju svest o značaju ekosistema, biodiverziteta, šuma, i prirode uopšte. Upravo o tome razgovarali sa Ivanom Vasić iz tog preduzeća, koju smo ugostili u 27. Podkastu u četvrtoj sezoni “Zasadi drvo”.

  • Što se tiče edukatvnih radionica, mi mahom odlazimo u škole, iako preferiramo da deca dođu u naša zaštićena područja. U okviru našeg prreduzeća imamo ingerencije za pet velikih specijalnih rezervata prirode u Vojvodini: Obedska bara nadomak Beograda, Deliblatska peščara kod Pančeva, Gornje Podunavlje kod Sombora, Koviljski rit kod Novog Sada i Bagremar u blizini Bačke Palanke. Tu imamo male info centre gde možemo primiti decu, pripremiti programe, obezebediti materijal. Imamo nekoliko razvijenih tematskih programa, kao što su lanac ishrane, ali i teme vezane za pčele, za ptice, oprašivače, sisare – kaže Ivana.

Naša sagovorica dodaje da se ovakve edukativne radionice organizuju i kod nas i u inostranstvu, ali da se ne razlikuju previše u smislu edukativnih programa.

  • Deca su podjednako zaintersovana, oni imaju taj istraživački poriv. Boravak u prirodi je važan, da im dozvolite da se isprljaju, da ih pustite da padnu, da diraju prirodne materijale, da se skotrljaju niz brdo, to je neprocenjivo iskustvo i tome treba težiti. To neposredno iskustvo brzo se usvaja i postaje standard i način ponašanja.

Ivana je otkrila da postoje i edukatvini programi za odrasle i navela da je reč o programima koji nisu toliko tipični za naše podneblje.

  • Jedan od njih je program koji se sprovodi na Obedskoj bari, to je šumski velnes, koji mi zovemo kupanje u šumskom vazduhu ili šumska meditacija. Boravak u šumi doprinosi kvalitetu zdravstvenog stanja. Bilo bi idealno kada biste bili spremni tokom ta dva sata da izujete obuću i hodate bosi. Ovakvi programi su veoma važni, jer živimo u vremenu velikog stresa i užurbanog načina života i oni doprinose našoj relaksaciji, jer angažuju sva čula. Inače, ovi trendovi su karakteristični za Daleki istok, najpre Japan, gde se terapija šumskom medicinom prepisuje za lečenje nekih lakših oboljenja umesto antibiotika. Obedska bara je od 2016. godine na svetskoj mapi programa šumskog velnesa – rekla je Vasićeva.

Ukoliko želite, audio podkast možete poslušati OVDE

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.