ŠKOLA U ČAČKU DOBILA MURAL ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU "ZASADI DRVO"
Foto: Promo

ZASADI DRVO

ŠKOLA U ČAČKU DOBILA MURAL ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU "ZASADI DRVO"

"Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku"

Objavljeno:

Projekat "Zasadi drvo" je, u saradnji s Gradom Čačkom, Naučnotehnološkim parkom i čuvenim strit art umetnicima Andrejom Žikićem (Artezom) i Vukom Đurićem (Endom), podario novi mural Gradu Čačku sa simboličnom porukom koja glasi "Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku". Ovo je drugi mural s porukom koji je realizovan zahvaljujući projektu "Zasadi drvo".

00:45

ŠKOLA U ČAČKU DOBILA MURAL ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU ZASADI DRVO

Umetnici Artez i Endo su prvi put ukrstili svoje tehnike crtanja kako bi stvorili ovo zanimljivo umetničko delo na zidu osnovne škole "Vuk Karadžić" u centru Čačka. Na njemu su radili ukupno šest dana, a rezultat je animirani mural koji će svaki prolaznik moći da vidi ako svojim telefonom skenira QR kod koji će se naći na tabli pored ovog umetničkog dela.

Umetnik Vuk Đurić ističe da je poruka upućena deci kako bi odmalena vodili računa o životnoj sredini. - Ja sam radio apstrakciju, dok je Artez radio finalnu sliku. Mural je rađen u 18 frejmova, odnosno pozicija na zidu, što znači da smo osamnaest puta slikali pokrete kako bi mural dobio animaciju. Kada su ideja i koncept dobri i kada uradite animaciju koja igra i pleše, to dodatno skreće pažnju na ceo mural i samim tim utiče na građane. U ovom slučaju, fokus je na sadnji drveća. Veoma je značajno što je mural nacrtan na školi, kako bi deca bila svesna koliko je ekologija važna i kako bi od malih nogu počeli da vode računa o zaštiti životne sredine - zaključio je Đurić.

Zasadi drvo
foto: Promo

Simboliku murala pojasnio je Andrej Žikić: - Svaka prilika da crtam veliki format predstavlja jedan novi izazov. Kada projekat ima ekološku temu kao ovaj, to onda za mene ima i dodatnu vrednost. Ovaj mural je jedna gruba verzija filma na zidu - devojka koja putem papirnog aviončića šalje poruku o značaju i važnosti sadnje drveća i tako poziva svakog pojedinca da se priključi akciji pošumljavanja. Poruka koja glasi "Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku" bila je osnovno polazište za razvijanje tematskog okvira, na osnovu koga sam dalje razvijao skicu - izjavio je Žikić.

Zasadi drvo
foto: Promo

Ovim muralom krunisana je treća i najavljena nova, četvrta sezona projekta "Zasadi drvo", koja počinje u drugoj polovini septembra.

Akciju sadnje stabala pokrenuli su Adrija medija grupa i dm drogerie markt, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za šume, JP "Srbijašume", JP "Vojvodinašume", Pokreta gorana Srbije, Privredne komore Srbije, Botaničke bašte "Jevremovac", Šumarskog fakulteta u Beogradu, Šumarske škole Kraljevo, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za zaštitu prirode.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media