OZELENJAVANJE: Subotica bogatija za dve zelene oaze
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

PARK PROZIVKA I DUDOVA ŠUMA

OZELENJAVANJE: Subotica bogatija za dve zelene oaze

Sadnice mleča, duda i ruja su proizvedene u Banatu, u rasadniku „Ečka“, dok su sadnice crnog bora rezultat rasadničke proizvodnje rasadnika „Hrastovača“

Objavljeno:

Kao rezultat zajedničkog rada različitih institucija, okupljenih u cilju promocije svesti o značaju šuma i podizanja zelenih površina u urbanim delovima Vojvodine, u Subotici je na dve najatraktivnije lokacije zasađeno ukupno 70 sadnica mleča, ruja, crnog bora i duda.

Uskoro, kada olistaju krošnje novozasađenih sadnica, park Prozivka u istoimenom naselju i Dudova šuma, koja već dva stoleća važi za pluća grada, dobiće novo ruho.

U aktivnostima na sadnji sadnica u parku Prozivka i u Dudovoj šumi, Adrija medija grup, dm drogerie markt, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, JKP „Čistoća i zelenilo - Subotica“, kao i JP „Vojvodinašume“, koje je sadnice doniralo gradu Subotici, obistinila se zajednička želja svih institucionalnih partnera da obogate urbano zelenilo, unaprede kvalitet života u naseljima i motivišu pojedince da se lično uključe i daju svoj doprinos kako bi životna sredina bila zdrava i čista.

Sadnice mleča, duda i ruja su proizvedene u Banatu, u rasadniku „Ečka“, dok su sadnice crnog bora rezultat rasadničke proizvodnje rasadnika „Hrastovača“. Sve sadnice, osim duda, koji je opredeljen za Dudovu šumu, zasađene su u postojećem parku Prozivka i o njima će brinuti zaposleni JKP „Čistoća i zelenilo - Subotica“.

Dabić: Slika šumovitosti se menja

Slađana Dabić, stručna saradnica za gajenje i zaštitu šuma u JP „Vojvodinašume“, ističe da se radi na povećanju zelene površine u gradovima i okolini gradova.

- Ako znamo da šumska vegetacija ima brojne korisne efekte na zdravlje životne sredine, jasno je koliki su beneftiti sadnje. Transpiracijom i apsorpcijom ugljenika mi čistimo vazduh i on postaje prijatniji za disanje. Osim toga, utičemo na ambijentalno unapređenje kvaliteta života - istakla je ona.

Dabićeva je naglasila i važnost buđenja svesti kod građana, kao i ukazivanje na značaj negovanja zelenih oaza u gradskoj sredini.

- Ako smo probudili one koji su dosad dremali, mi smo napravili pravu stvar - rekla je Dabićeva i istakla da je veoma značajno što se slika šumovitosti kod nas menja.

Navela je da su u tom javnom preduzeću zadovoljni postignutim rezultatima u sezoni jesen 2021/proleće 2022.

- Planiramo je da se ukupno, računajući obnovu šuma, pošumljavanje i sadnju, izvrši radova na površini od oko 2.200 hektara. Prema aktuelnim podacima, sada smo na 2.300, uključujući i vegetativnu obnovu - naglasila je Dabićeva.

Zasadi drvo
foto: Privatna arhiva

Tabak: Odazvali smo se partnerstvu

Brankica Tabak, podsekretar pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, istakla je da to telo aktivno pet godina učestvuje u ovakvim akcijama.

- Benefiti su veliki i meštani Subotice će za kratko vreme shvatiti to. Ovo su već odnegovane sadnice o kojima će oni sami zdušno brinuti pored javnog preduzeća koje je preuzelo obavezu na sebe - uverena je naša sagovornica.

Tabak je navela da „uvek iza svega stoji određeni plan, kako bi se planski sadilo, te da je veoma bitno da znamo koje su parcele pogodne za sadnju u urbanim delovima grada i koje konkretno sadnice se tu mogu saditi.

- Sami iniciramo ovakve akcije, ali se i odazivamo kada smo pozvani na partnerstvo kao sada. Sa ekipom AMG smo u proteklom ciklusu imali priliku da sa najmlađim stanovnicima naselja Nakova nadomak Kikinde, đacima osnovne škole, obavimo sadnju koja je bila veoma zanimljiva. Cilj nam je da u ovom narednom periodu od maja meseca obiđemo upravo tu njihovu mini-šumu i vidimo koliko su je negovali i kako su se o njoj dobro starali, a verujem da ćemo naići na dobar prizor - zaključila je ona.

Zasadi drvo
foto: Privatna arhiva

Volonterka

Subotičanka Livia Kolar pridružila nam se na prošlonedeljnoj akciji sadnje i zasadila svoje prvo drvo.

- Već godinu dana pratim stranicu Zasadi drvo, tako sam i saznala za sadnju u Subotici. Čim sam videla da mogu da dođem na akciju, prijavila sam se. Ovo mi je bila prva sadnja drveća. Veoma je lep osećaj zasaditi drvo i znati da smo nešto lepo uradili za našu budućnost. Pozivam svakoga da prati stranicu Zasadi drvo, da se družimo na sledećoj sadnji! - rekla je Livia.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.