DUŠKO RADOVIĆ I HUMOR KOJI SE PAMTI! Ko ume da voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s’ kim je!
Duško Radović, Foto: Printscreen youtube

NEPONOVLJIV

DUŠKO RADOVIĆ I HUMOR KOJI SE PAMTI! Ko ume da voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s’ kim je!

Dela Duška Radovića su prevođena su na sve značajnije svetske jezike

Objavljeno:

Duško Radović rođen u Nišu davne 1922 godine.

Godine 1928. se seli u Suboticu gde završava osnovnu školu i 6 razreda gimnazije. Školovanje je nastavio u Beogradu studirajući filozofiju. Po završetku rata postao je izvođač književnih radova i pisao je: skečeve, aforizme, najave, odjave, humoreske, pesme, priče, scenarije za igrane i dokumentarne filmove

Radio je u listovima: „Zmaj“, „Pionir“, „Kekec“, bio je glavni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio-Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik jednog od najboljih listova za decu u Evropi, „Poletarac“, novinar „Borbe“ i od 1975.-1983. godine urednik Studija B.

Širokim narodnim masama je poznat po emisiji „Beograde, dobro jutro“ u kojoj je od 1976.-1983. godine publiku zabavljao aforizmima koji su objavljeni u tri knjige i prodati u 300.000 primeraka.

Veliki broj knjiga koje je napisao jesu i prevedene na engleski, ruski, nemački i druge svetske jezike.

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečjeg hora “Kolibri“:

Mrak, Plavi zec, Strašan lav, Šta je na kraju, Pesma o mleku,Tatin muzičar, Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste…), Poznatija dela, Kapetan Džon Piplfoks (1953), radio-drama, Poštovana deco (1954), Smešne reči

Pričam ti priču (1963), pesme i priče

Na slovo, na slovo (1963 — 1965), televizijska serija

Beograde, dobro jutro 1 (1977), aforizmi, Beograde, dobro jutro 2 (1981), aforizmi , Beograde, dobro jutro 3 (1984), aforizmi.

Dela Duška Radovića su prevođena su na sve značajnije svetske jezike.

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Najpoznatiji aforizmi Duška Radovića su:

Lopta je kao udavača. Ne muvaj se oko nje ako nemaš ozbiljne namere.

Ako ne misliš da je uzmeš. Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas. Teško je biti dete i biti dobar.

Kad neko nema šta da kaže o tome šta jeste, najčešće govori o tome šta nije: nije blesav, nije sisao vesla, nije mačiji kašalj, nije naivan, nije čuvao ovce… Loše knjige mogao bi pisati svako. Međutim, pisci su samo oni koji ih pišu. Volite se kada niste zajedno. To je prava ljubav.

Ko ume da voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s’ kim je. Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji. Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!

Veliki Duško Radović je ostavio blago iza sebe, koju roditelji bi trebalo da imaju u vidu u svakodnevnoj komunikaciji sa malim bićima kakva su deca. Deci treba ponuditi valjanu poeziju i humor koji će ostati upamćen i povezivati mnoge generacije. A to je Duško Radović uspeo sa svojim pisanjem.Hvala mu.

(Espreso/biografija.org/Aleksandra Anđelković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.