PREMINUO MILIJA POPOVIĆ: Korona odnela još jednog čoveka
Sveća, Foto: Profimedia

preminuo

PREMINUO MILIJA POPOVIĆ: Korona odnela još jednog čoveka

Milija Popović se kao dvadesetogodišnjak našao u grupi mladih Gračaničana

Objavljeno:

Milija Popović je rođen 1947. godine u Gračanici, gde je završio osnovnu školu. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Prištini, gde je i započeo radni vek najpre u firmi „Montaža Kosovo“ a potom u beogradskoj „Montaži“. Jedno vreme bio je i direktor firme „Tapeks“. Kao dobar stručnjak i organizator, početkom devedesetih godina osnovao je među prvima privatnu firmu za elektro radove „Ponik komerc“. Nešto kasnije otvorio je i elitni restoran „Riznica“.

Milija Popović se kao dvadesetogodišnjak našao u grupi mladih Gračaničana koji su ujesen 1967. godine na jednom sastanku doneli odluku a početkom aprila 1968. godine osnovali KUD „Simonida“, u kome je potom godinama bio jedan od njegovih najistaknutijih članova. Kao dramski amater na sceni gračaničkog Doma kulture pojavio se najpre u recitalu „Stražari slobode“, zatim u prvoj predstavi „Svatovi su stali“ u kojoj je, po tekstu i u režiji Ratka Popović, imao jednu od glavnih uloga.

Zapažene uloge imao je i u predstavama „Maksim Crnojević“ Laze Kostića i „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza. Učestvovao je i u drugim programima KUD „Simonida“, i bio jedan od onih gračaničkih kulturnih i javnih radnika koji je do kraja života iskazivao interes za svoju sredinu, posebno za njene kulturne iskaze i vrednosti.

Poseban je je doprinos Milije Popovića u stvaranju jedinstvenog pesničkog i umetničkog gnjezda, restorana „Riznica“ u centru Prištine, preko koga će ostati zapamćen u kulturnoj hronici ovoga grada, Kosova i Metohije i šire. Taj restoran je prema Popovićevoj zamisli, od samog otvaranja 1995. godine postao mesto sabiranja srpskih književnika,slikara, kulturnih i javnih radnika i istaknutih privrednika, mesto za razvoj i potvrđivanje srske kulture, duhovnosti i boemije. U njemu je grupa prištinskih kluturnih stvaralaca osmislila i sve do 1999. organizovala manifestaciju „Srpska duhovna riznica“, na kojoj je vlasnik Milija Popović sa više kulturnih ustanova dodeljivao nagrade za naročiti doprinos srpskoj kulturi i duhovnosti. On je bio pokrovitelj i jedinstvene jugoslovenske manifestacije posvećene bomeskoj poeziji. Zbog doprinosa srpskoj kulturi na Kosovu i Metohiji nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Progonom srpskog naroda iz Prištine sredinom 1999. godine, Popovićeva firma i restoran su uzurpirani, a on nastojao da u Gračanici sve to nadomesti, ali, nažalost, nije u tome uspeo zbog teških finansijskih okolnosti. Ostao je, međutim, gospodstven, dostojanstven i stamen u stalnoj želji i angažovanju da njegova Gračanica bude na ponos svome rodu.

Bonus video:

02:19

DA LI SE UBICA RAĐA ILI SE POSTAJE? Psihološkinja do DETALJA opisala kako neko postane ZLOČINAC (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Kosovo onlajn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.