UMRO VLADIMIR JOVANOVIĆ! Njegova životna priča je NEVEROVATNA
Preminuo Vladimir Jovanović, Foto: Printscreen Youtube

tuga

UMRO VLADIMIR JOVANOVIĆ! Njegova životna priča je NEVEROVATNA

Svake godine na dan obeležavanja proboja logora „12.februar“ Vladimir Jovanović bi odao poštu logarašima i držao govor

Objavljeno:

Vladimir Jovanović, poslednji preživeli svedok dešavanja u logoru „12.februar“ u Nišu preminuo je u 94 godini života. Vladimir je preminuo u noći između 11. i 12. februara. Sahranjen je na Vrežinskom groblju.

Sa sobom je odneo svedočanstvo o zločinima. Ali je i ostavio svedočanstva koja je prenosio i učenicima.

„Naš deda Vlada i u devedesetim je bio vrhunski učitelj, koji je i u tim godinama vešto prenosio svoja sećanja na logoraška vremena“, kaže nastavnik istorije OŠ „Bubanjski heroji“ Đorđe Bojanić.

On se priseća da je deda Vlada u OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša 2017. i 2018. god održao potresna predavanja. Tada je prema Bojanićevim rečima bio jedini živi logoraš iz Južne Srbije koji je preživeo starahote zloglasnog logora Mathauzen.

Logor Crveni Кrst je jedinstven po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942. – koji je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, zarobljen je bio bez ikakvog razloga… te iz Niša bio deportovan na Banjicu pa u zloglasni Mauthauzen.

„Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Кravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi“, kazivao je deda Vlada učenicima.

Čika Vlada je bio zarobljen 1944.god u selu Кravlje i odveden u logoru CRVENI КRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvo 33 dana a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen. U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore, ali je srećom preživeo. Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume.

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali.

Bio je osnivač Društva preživelih niških logoraša.

Svake godine na dan obeležavanja proboja logora „12.februar“ Vladimir Jovanović bi odao poštu logarašima i držao govor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Niške vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.