KOLEGE SE OPROSTILE OD LEGENDARNE DANKE NOVOVIĆ: Gde je ona sada, tu ćemo biti svi mi, pre ili kasnije!
Foto: Printscreen

NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJENA

KOLEGE SE OPROSTILE OD LEGENDARNE DANKE NOVOVIĆ: Gde je ona sada, tu ćemo biti svi mi, pre ili kasnije!

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je u nedelju u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini.

Objavljeno: 12:48h

Danka Novović je rođena u Prokuplju 1943. godine. Posle Prokuplja živela je u Uroševcu, a potom se sa majkom preselila u Beograd.

Završila je Šestu beogradsku gimnaziju i nastavila da pleni na sceni.

Pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, dok su repertoar koji je izvodila sa Minjom Subotom bile italijanske kancone, džez i rokenrol.

foto: Espreso

Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi.

Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru 1958. u direktnom prenosu – čitajući najavu programa.

Radila je i kao urednik Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv.

foto: Espreso

Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji.

Kolege novinari sa RTS-a održali su komemoraciju za Danku Novović, a mnogi su se prisetili nezaboravnih trenutaka sa njom.

foto: Espreso

Skromnoj komemoraciji prisustvovale su Dankine kolege sa RTS-a kao i čelnici te televizije, a kolege su se oprostile od Danke emotivnim rečima:

- Znamo da je smrt neminovan za svakog čoveka, a usuđujem se da kažem da je smrt poraz veličine i moći čoveka. A bolest, to neželjeno svojevrsno stanje čoveka. Čula sam, a nisam poverovala, da je moja prijateljica iz mladosti, koleginica, Danka Novović, inače uvek vedra, dinamična, puna ambicije i želje za životom u kandžama te teške bolesti koja je guši i oduzima joj dah. Kada smo se telefonom čule pre mesec dana, kada sam joj čestitala nagradu rekla je da je sve u redu da će vrlo brzo izaći iz bolnice da će sve proći, ja sam joj poverovala. Međutim, evo nas ovde, nje se sećamo. Danka Novović je bila lepa pojava na televizijskom ekranu, dobar profesionalac, prenosilac vesti koje je čitala svojim specifičnim glasom.Znala je da uživa u životu, provodu, muzici. Bila je otvorenog srca i duše prema svima nama i zato smo je voleli i cenili Onako vedra raspoložena, spremna za šalu, još je mogla da bude s nama. Ali svoju tešku sudbinsku bitku nije dobila. Gde je ona sada, tu ćemo biti svi mi, pre ili kasnije. Pa zato neka počiva pored svojih najmilijih, majke i braće. Slava joj.

foto: Espreso

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.