OVO SU ARKANOVE UBICE: Evo šta se desilo sa policajcem koji je PUCAO Ražnatoviću u GLAVU (FOTO)
Željko Ražnatović Arkan, Foto: Dado Đilas/EPA/Dragovejnovic

DA SE NAJEŽIŠ

OVO SU ARKANOVE UBICE: Evo šta se desilo sa policajcem koji je PUCAO Ražnatoviću u GLAVU (FOTO)

Na današnji dan pre 23 godine ubijen je Željko Ražnatović Arkan. Pored njega, ubijeni su i Milenko Mandić Manda (44) i Dragan Garić (47).

Objavljeno: 21:21h

Za likvidaciju komandanta Srpske dobrovoljačke garde osuđeni su Dobrosav Gavrić kao direktni izvršilac na 35 godina zatvora, a Milan Đuričić i Dragan Nikolić, kao saučesnici, na po 30 godina.

Za pomaganje nakon izvršenog krivičnog dela, Đorđe Grubačić osuđen je na pet godina i šest meseci zatvora, Dejan Pitulić na pet godina, Vujadin Krstić na četiri godine i šest meseci, a Stojan Ranković na tri godine. Svi pomagači su izdržali kazne.

Nalogodavci nikad nisu identifikovani.

Mediji su spekulisali da je tadašnji šef miljakovačkog klana Zoran Uskoković Skole hteo da se osveti Arkanu zbog duga za transfer fudbalera Nikole Lazetića. Prema pojedinim saznanjima, Arkan je ponudio Skoletu samo milion maraka, od ukupno deset, kolika je bila zarada od prodaje, pa je Uskoković naručio njegovo ubistvo. To nikada nije dokazano. Uskoković je ubijen 27. aprila 2000.

Tog 15. januara 2000. ispred hotela "Interkontinental" oko 17 časova stala su dva automobila. Iz "opela kalibre" izašli su Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki. Iz drugog vozila, "golfa", izašao je Zoran Nikolić Pegla, kao i pripadnik Druge čete Prvog bataljona policijske brigade SUP-a Beograd, Dobroslav Gavrić.

Pegla je ostao na parkingu, dok su preostala trojica ušli u hol hotela. Arkan je sa društvom sedeo u holu. Nekoliko minuta posle 17 sati, prišli su im Gagi i Miki. Pozdravili su se, Gavrić je seo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkana. Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola. Ispod kaputa je izvadio pištolj "CZ 99". Tri metka ispalio je Arkanu u potiljak. Sudski veštak je utvrdio da su sva trojica izrešetana za manje od deset sekundi.

Ražnatović je privatnim vozilom prevezen u Urgentni centar gde je proglašen mrtvim.

Šta se potom desilo sa ubicom i saučesnicima?

Dobrosav Gavrić

Dobrosav Gavrić
foto: Printscreen / Kurir TV

Dobrosav Gavrić je bio policajac iz Loznice. Usuđen je na 30 godina, ali, kako sudija ni posle godinu dana nije napisao obrazloženje presude, Gavrić je pušten da se na novom pretresu brani sa slobode. Redovno je dolazio na suđenja do 9. oktobra 2006, kada mu je izrečena presuda od 35 godina zatvora. Na izricanje presude nije došao, pobegao je iz zemlje i u tom trenutku postao najtraženiji srpski begunac.

Krajem 2011. godine Gavrić je uhapšen u Južnoafričkoj Republici, ali ne po poternici Srbije. Gavrić je u Africi nastavio da se bavi kriminalom, pa je uhapšen kao vozač afričkog kralja podzemlja Sirila Bika, koji je ubijen u martu 2011. Gavrićev identitet, međutim, nije odmah otkriven (policiji se predstavio kao Saša Kovačević) i on je najpre pušten iz pritvora. Ubrzo je ponovo uhapšen zbog posedovanja kokaina i tada je utvrđeno da se radi o Arkanovom ubici.

Ipak, iako su naše vlasti to tražile, Gavrić još nije izručen Srbiji. Policajac iz Loznice se, međutim, najpre pravnim sredstvima borio protiv ekstradicije, a potom je podneo i zahtev za politički azil u Južnoafričkoj Republici. U toj molbi tvrdio je da on nije ubio Arkana i da je "moć za tako nešto imao samo Slobodan Milošević".

Njegova molba za politički azil je odbijena, ali ekstradicija se do danas nije desila, pa Gavrić u Južnoj Africi živi kao slobodan čovek.

Milan Đuričić

Milan Đuričić
foto: Đorđe Jovanović

Milan Miki Đuričić (47) izrešetan je na semaforu u Johanzburgu u aprilu 2018.

On je, kao i Gavrić, 2006. pobegao u Južnoafričku Republiku.

Kobnog dana Đuričić je sedeo u džipu u Johanezburgu i na semaforu čekao da se upali zeleno svetlo. Egzekutori su mu prišli i izrešetali ga kroz prozor auta i dali se u beg. Njegove ubice, nalogodavac, kao ni moiv likvidacije do danas nisu otkriveni. Sumnja se da je Đuričić samo još jedna u nizu žrtava obračuna u južnoafričkom podzemlju. Naime, spekulisalo se i da je problem nastao između sprske i bugarske narko-mafije zbog nestanka vrednog tovara kokaina. Kada je ubijen, Miki je kod sebe imao belgijska dokumenta, što je predstavljalo otežavajuću okolnost pri identifijaciji.

Đuričić je iz Srbije pobegao u oktobru 2006. godine uoči izricanja presude za Arkanovo ubistvo. O njemu se u srpskoj javnosti ništa nije znalo dok nije ubijen. Spekulisalo se i da je on finansirao Gavrića tokom boravka u tamošnjem zatvoru, plaćao mu advokata i pomagao da izbegne izručenje Srbiji.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.