TEMA SEDNICE SAMO FORMALNOST! Umesto o budžetu, o platama poverenika i zaštitnika!
Foto: Stefan Jokić

poslanici po svom

TEMA SEDNICE SAMO FORMALNOST! Umesto o budžetu, o platama poverenika i zaštitnika!

Na sednici Skupštine Srbije danas se tokom rasprave o budžetu za narednu godinu vodila oštra rasprava o plati i radu poverenika za informacije od javnog zanačaja, ali ponovo i o zaštitniku građana
Objavljeno: 12:29h

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) su iznosili stav da su plate poverenika i zaštitnika gradjana neprimereno velike i da bi ih trebalo smanjiti, dok je opozicija ocenila da vladajuća većina "vodi besramnu kampanju" protiv onih koji te institucije vode samo zato što dobro rade svoj posao i ukazuju na loš rad vlasti.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Rasprava se povela jer je na dnevni red stigao amandman poslanika SNS kojim se traži smanjenje plata povereniku. Opozicija je ukazivala da se plata ne može smanjti kroz predlog zakona o budžetu već izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja odnosno izmenama Zakona o zaštitniku gradjana. Predsednica Skupštine i poslanici SNS Maja Gojković rekla je da je plata poverenika izuzetno velika i da ne razume zašto poverenik i zaštinik ne bi mogli i sa 130.000 dinara da obavljaju svoj posao.

foto: Fonet

Ona je istakla da protiv tih institucija nema ništa, ali da želi da ukaže da Saša Janković i Rodoljub Šabić odavno ne obavljaju funkcije na koje su izabrani već da se bave poltikom. Gojković je kazala da neće glasati za amandmane o smanjenju plata, ali da će ipak razmisliti s obzirom na način na koji se razvila rasprava odnosno zbog toga što se izbegava suština podnetih amandamna, da bi posao mogli da obavljaju posao i za manje pare. Ona je tražila od ministra da kaže koliki je budžet poverenika i na šta novac ide. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je budžet opredeljen za instituciju poverenika 203 miliona dinara, od čega 140 miliona dinara odlazi na plate, a za usluge po ugovoru 33 miliona dinara.

Kako je dodao, u službi poverenika zaposlena je 71 osoba i postoji zahtev da se zaposli još njih 17. On je ukazao da ta institucija kao i institucija zaštitnika gradjana nije prošla kroz racionalizaciju zaposlenih niti umanjenje budžeta. Vulin je rekao da su to značajne institucije i da treba da se brane, ali da ih ne treba mešati sa onima koji je vode i dodao da ne veruje da bi "ta gospoda radila za manju platu koju ima predsednik Srbije i da se zbog toga dvoume da li da udju u trku za predsednika ili ne".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.