Raspisivanje predsedničkih izbora početkom marta
RIK, Foto: Nebojša Mandić

RIK

Raspisivanje predsedničkih izbora početkom marta

Za razliku od parlamentarnih i lokalnih izbora, oni koji predaju prvi potpise za predsedničkog kandidata neće nužno biti i prvi na glasačkom listiću, jer se lista određuje žrebom - istakao je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević

Objavljeno:

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da se očekuje da u narednih dan-dva počnu da pristižu izborne liste kandidata za izbore raspisane za 3.april, kao i da se stiču uslovi da početkom marta budu raspisani i predsednički izbori, piše Telegraf.

Dimitrijević je naveo da su sve odluke neophodne za učešće na izborima objavljene na sajtu RIK-a i dostupne svima pod jednakim uslovima. Raspisivanjem izbora 15. februara stekli su se uslovi da se lokalni predstavnici, kao i republički poslanici biraju istog dana, 3. aprila.

- Upravo tako izbori za narodne poslanike su raspisani, ta odluka je objavljena u Službenom glasniku - rekao je Dimitrijević za RTS.

Izbori, RIK
foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na pitanje koji je rok za raspisivanje predsedničkih izbora, Dimitrijević je objasnio da su to redovni izbori i da se raspisuju u roku od 90 dana od isteka aktuelnog mandata predsednika Republike.

- Što znači da se stiču uslovi početkom marta da predsednik Narodne skupštine raspiše i ove izbore - naveo je Dimitrijević.

Ukazao je da pravo na učešće na izborima imaju registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

- Od ovih izbora jako je i pojednostavljena ta procedura, kao i dokumentacija za podnošenje lista za narodne poslanike. Neophodno je da bude skupljeno kao i ranije najmanje 10.000 overenih potpisa birača - rekao je Dimitrijević.

Pojasnio je da za razliku od parlamentarnih i lokalnih izbora, oni koji predaju prvi potpise za predsedničkog kandidata neće nužno biti i prvi na glasačkom listiću, jer se lista određuje žrebom.

Govoreći o tome da li će RIK imati svojih posmatrača koji će pratiti regularnost sprovođenja izbora, Dimitrijević kaže da RIK nema svoje predstavnike i da će na ovim izborima pored RIK-a i biračkih odbora kao organ za sprovođenje izbora biti nadležna i tzv. lokalna izborna komisija.

- Uz sve te komisije, kako republičke tako i lokalne, pa i biračke odbore, biće zastupljeni i predstavnici i parlamentarnih političkih stranaka i vanparlamentarnih stranaka u skladu sa dogovorom na međustranačkom dijalogu - naglasio je Dimitrijević.

RIK
foto: RIK / YOUTUBE

Kako je rekao, nakon predaje lista kandidata za poslanike, pravo na predlaganje imaće i podnosioci proglašenih izbornih lista, tzv. prošireni sastav svih organa za spovođenje izbora gde na kraju, dodao je, bude više predstavnika opozicionih političkih stranaka nego predstavnika vlasti.

- Tako da to dobija još jednu dimenziju demokratskog karaktera - naveo je Dimitrijević.

Što se tiče saopštavanja rezultata, Dimitrijevcih je kazao da je RIK u obavezi da u skladu sa zakonom saopšti preliminarne rezultate u roku od 24 časa od momenta zatvaranja biračkih mesta.

- U tom roku građani će imati priliku što u holu Narodne skupštine, u sedištu RIK-a da praktično prate verifikaciju rezultata od prvog glasačkog mesta na monitorima tako da će javnost imati potpunu evidenciju - objasnio je Dimitrijević.

Kako kaže, i na sajtu RIK-a ažuriraće se rezultati od prvog do poslednjeg biračkog mesta u Srbiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.