ŠTA SE DEŠAVALO IZA KULISA PRED SAMOPROGLAŠENJE NEZAVISNOG KOSOVA: Kakvu je tajnu igru igrao Vuk Jeremić
Silvija Slamnig, Foto: Kurir TV

usijanje

ŠTA SE DEŠAVALO IZA KULISA PRED SAMOPROGLAŠENJE NEZAVISNOG KOSOVA: Kakvu je tajnu igru igrao Vuk Jeremić

Priština je, inače, samoproglasila nezavisno Kosovo 17. februara 2008, samo dve nedelje nakon predsedničkih izbora

Objavljeno:

Nekadašnji predsednik samoproglašenog nezavisnog Kosova Fatmir Sejdiju otkrio je tajnu igru tadašnjeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića tokom 2008. godine.

Sejdiju je govorio za KTV o molbi koju je, kako kaže, uputio Jeremić i to nešto pre predsedničkih izbora koji su održani 20. januara, odnosno drugog kruga 3. februara, kada je Boris Tadić odneo tesnu pobedu nad Tomislavom Nikolićem. Prema rečima bivšeg kosovskog predsednika, državni vrh Srbije je i tada već znao da će se pitanje Kosova okončati samoproglašenom nezavisnošću, ali je Jeremićev zahtev bio da se to drži u tajnosti dok ne prođu izbori.

- Imali smo potpuno različite pozicije u pristupu. Oni su imali deo sa Koštunicom, deo sa Tadićem. Obe strane su bile ubeđene da je pitanje Kosova završeno. Jeremić nam je na sastanku rekao da to ne saopštavamo dok se ne završe izbori i dok Tadić ne postane predsednik - ispričao je Sejdiju. Priština je, inače, samoproglasila nezavisno Kosovo 17. februara 2008, samo dve nedelje nakon predsedničkih izbora. Šta se sve dešavalo iza kulisa i ko je bio nalogodavac? Kakve je posledice imalo Jeremićevo pitanje Međunarodnom sudu pravde u vezi sa legalnošću samoproglašene nezavisnošću? Gde je dijalog Beograda i Prištine danas? Gosti Usijanja: Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća KiM Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Gledajte Usijanje večeras od 19.20 časova na Kurir televiziji!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.