SI SE SASTAO SA VUČIĆEM U KINI Lideri obećali da će podržati kinesko-srpsko prijateljstvo
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

sastanak

SI SE SASTAO SA VUČIĆEM U KINI Lideri obećali da će podržati kinesko-srpsko prijateljstvo

Vučić je pozdravio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. i zahvalio kineskoj vladi i narodu na toplom gostoprimstvu

Objavljeno:

Kineski predsednik, Si Đinping, sastao se u subotu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, dok je glavni grad Kine podigao zavesu za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

Svetski lideri i šefovi međunarodnih organizacija okupili su se u Pekingu na ceremoniji otvaranja Olimpijade u petak uveče, prenosi Kineski radio Internacional.

Si je pozdravio "čelično prijateljstvo" i međusobno političko poverenje na visokom nivou između Kine i Srbije, rekavši da su bilateralne veze izdržale test vremena i da su model međunarodnih odnosa.

Kinesko-srpska saradnja je značajno porasla, istakao je Si, što je dovelo do mnogih uspešnih infrastrukturnih i energetskih projekata, a dve zemlje podržavaju jedna drugu od izbijanja kovid-19.

Kineski predsednik je rekao da dve zemlje treba da razvijaju odnose u smislu strateške i dugoročne perspektive i da čvrsto podržavaju suštinske interese jedne druge.

Obe zemlje treba da unaprede kvalitetnu saradnju u okviru Inicijative Pojas i put i da tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije pretoče u opipljivije rezultate saradnje, to će omogućiti obostrano korisnu saradnju za narode dve zemlje, nastavio je on.

Kina je spremna da pruži veću podršku, kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije kovid-19 i da ojača saradnju u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku, rekao je Si.

Vučić je pozdravio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. i zahvalio kineskoj vladi i narodu na toplom gostoprimstvu.

Rekao je da je Srbija pravi prijatelj Kine, a njegova zemlja poštuje Kinu i divi se njenom snažnom liderstvu. Prijateljstvo između dve zemlje neće promeniti nikakav pritisak ili teškoća, dodao je on.

Srbija je uvek čvrsto uz kineski narod po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa Kine, kao što su Sinđang i region Tajvana, rekao je on. I njegova vlada je spremna da ojača saradnju u rasponu od trgovine i investicija do ljudi i kulturne razmene u eri posle kovid-19.

(Espreso/Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.