SKUPŠTINA DANAS RASPRAVLJA O IZBORNIM ZAKONIMA: Evo šta je prvo na tapetu
Skupština Srbije, Foto: Ana Paunković

vanredna sednica

SKUPŠTINA DANAS RASPRAVLJA O IZBORNIM ZAKONIMA: Evo šta je prvo na tapetu

Kako je najavljeno, prva tačka dnevnog reda te sednice biće Predlog zakona o izboru predsednika Srbije, a potom i o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o finansiranju političkih aktivnosti i o sprečavanju korupcije

Objavljeno: 07:16h

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas novu vanrednu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izmenjen set izbornih zakona, kako je dogovoreno na međustranačkom dijalogu. Kako je najavljeno, prva tačka dnevnog reda te sednice biće Predlog zakona o izboru predsednika Srbije, a potom i o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o finansiranju političkih aktivnosti i o sprečavanju korupcije.

U Zakonu o izboru predsednika stoji da kandidata za tu funkciju može predložiti politička stranka, koalicija ili grupa gradjana, da je potrebno prikupiti deset hiljada potpisa birača, a kandidature se proglašavaju po redosledu kojim su podneti predlozi. Novina koja je dogovorena na medjustranačkom dijalogu, odnosi se na to da će prve izbore za predsednika Republike koji budu raspisani nakon stupanja na snagu ovog zakona, sprovoditi Republička izborna komisija u proširenom sastavu.

U stalni sastav RIK-a, osim članova i zamenika članova koji se imenuju na osnovu zakona, ulazi još šest članova i njihovih zamenika koje imenuje Narodna skupština na predlog predsednika Narodne skupštine u roku od sedam dana od stupanja na snagu ovog zakona, a njihov mandat traje samo do proglašenja konačnih rezultata.

RIK
foto: Nebojša Mandić

Ako se istog dana održavaju i parlamentarni izbori, pravilo je isto, piše u predlogu zakona.

U obrazloženju piše da predlog zakona ima za cilj stvaranje višeg stepena demokratičnosti i transparentnosti izbornog procesa, kao i da se usaglašava sa novim rešenjima u Predlogu novog zakona o izboru narodnih poslanika.

U predlogu zakona o izboru poslanika osim opšte poznatih odredbi, ostalo je pravilo da nosilac liste može, ali ne mora biti kandidat za poslanika na toj izbornoj listi, te da nosilac liste može biti i lice koje je kandidat za drugi državni organ, na primer za predsednika države.

Prigovor na glasanje, ili zahtev da se ponište rezultati na nekom biračkom mestu, može da podnese podnosilac proglašene izborne liste, politička stranka, poslanička grupa, kandidat za narodnog poslanika, ili birač.

I ovaj zakon predložen je radi veće demokratičnosti izbornog procesa i, kako je obrazloženo, "trebalo bi da dovede do novog značajnog unap

redjenja izbornih uslova u skladu sa medjunarodnim standardima".

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

Na današnjoj sednici poslanici će razmatrati i dopune Zakona o vanparničnom postupku, Zakon o socijalnom preduzetništvu, predloge izmena zakona o platama državnih službenika i nameštenika i o predmetima opšte upotrebe i Predlog zakona o oružju i municiji.

Na dnevnom redu je i davanje garancije Srbije po zaduženju javnog preduzeća "Srbijagas", Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma o osnivanju medjunarodne investicione banke, kao i potvrdjivanje Ugovora o kreditu koji se odnosi na neobezbedjeni zajam u iznosu do 400 miliona evra za potrebe privrednog društva "Кoridori Srbije".

Pred poslanicima će biti i Ugovor o kreditnom angažmanu u iznosu do 203.775.000 evra za finansiranje prve faze Projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda kao i Ugovora o zajmu za program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji.

Trebalo bi da budu potvrdjeni i ugovori o zajmu za Program čvrstog otpada u Srbiji, za Projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, i za Centar za obuku za dualno obrazovanje.

Na dnevnom redu je i potvrdjivanje Odluke o izmeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o definiciji pojma "proizvodi sa poreklom", zatim predlozi odluka o izboru članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i o imenovanju članova Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbedjenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.