OGLASILO SE DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Pozdravljaju promene Ustava koje su građani potvrdili
Glasanje, Foto: Profimedia

REKLI SU DA!

OGLASILO SE DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Pozdravljaju promene Ustava koje su građani potvrdili

Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa

Objavljeno:

Građani Srbije su se danas na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavali sa “da” ili “ne” na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?" Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naveo je da preliminarne rezultate prema kojima je 60,48 odsto birača glasalo je za promenu Ustava. Povodom toga, oglasilo se i društvo sudija Srbije koje je u saoštenju navelo da pozdravljajuu promene Ustava koje su građani potvrdili.

- Društvo sudija Srbije pozdravlja promene Ustava koje su građani potvrdili na referendumu. Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa. Građani su, svojom odlukom na referendumu, omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo - piše u saopštenju te se dodaje:

"Ovaj važan prvi korak je podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva. Društvo sudija ukazuje i na to da je veoma važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja. U tim procesima Društvo sudija Srbije će, kao i u prethodnom periodu, dati svoj doprinos, ostajući privrženo nezavisnosti sudstva i vraćanju poverenja građana u sudstvo".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.