PREDRAG MARKOVIĆ: Šta mislim o Vučiću, reći ću mu u lice! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO intervju

PREDRAG MARKOVIĆ: Šta mislim o Vučiću, reći ću mu u lice! (VIDEO)

Predrag Marković, u intervjuu za Espreso otkriva da li će politika opet postati njegova svakodnevica, zašto se povukao iz političkog života, zašto treba da se promeni Ustav Republike Srbije u Ustav Kraljevine Srbije
Objavljeno: 23:10h

Odlučili ste da se opet vratite u politiku. Koji je vaš prvi korak?

- Ja ne mislim da se vraćam u politiku. Ne nameravam, i nadam se i ne mogu da zamislim okolnosti koje bi me naterale, ali već mi se jednom dogodilo da nisam mogao da zamislim te okolnosti, pa smo ih svi zajedno videli. Ovo je samo vrsta pomoći. Mladi ljudi su me pitali koji je način da se nešto što je važno i temeljno, do čega je njima stalo, a nije politika i nisu stranke. To je nešto što su oni naučili od svojih dedova, baka. Prećutkuje se mnogo toga u istoriji. Oni ne bi hteli da se prećutkuje, pitali su me koji je plan, ja sam rekao, pitali su me kako može da se pomogne, ja sam rekao, da bude vidljivo da nije stranačko pitanje, i ja sam im predstavio koji je zakon i put da se nešto što je oduzeto Srbiji, a oduzeto je deklaracijom Skupštine, vrati zakonski odlukom Skupštine. Oni su to prihvatili, vi to zovete politikom, ja ne.

Udruženje Kraljevina Srbija pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa podrške narodnoj inicijativi za promenu Ustava Republike Srbije u Ustav Kraljevine Srbije. Mora da se skupi 150.000 potpisa, koji se do 27. novembra prikupljaju u 105 gradova. Mislite li da će se skupiti?

- Ja se ne bavim prorokovanjem. Ja znam šta kaže zakon, i imam dovoljno iskustva u onome šta kaže stvarnost. Što se zakona tiče, zakon je jasan. Za promenu Ustava, narodna inicijativa u roku od 7 dana javnog prikupljanja mora da prikupi 150.000 potpisa, za predlog koji je pre toga predat Narodnoj skupštini, i koji ne sme da se menja. Ja sam formirao narodnu inicijativu, u skladu sa zakonom, napravio sam predlog, on je zaveden u Narodnoj skupštini 9. septembra ove godine, i taj predlog ne može da se menja. Sa druge strane, postoji stvarnost. U stvarnosti da biste skupili potpise podrške za jednu parlamentarnu stranku, nacionalnu, treba vam 10.000 potpisa, i niste ograničeni rokom. Možete tri godine da skupljate. Ovo je nešto što je u političkoj specifičnoj težini, vredi kao 15 političkih stranaka. Sa druge strane, oni su pristupili ovome bez kampanje, bez spotova, bez novca, iz svojih ličnih sredstava, i to je jedinstveni slučaj. Prvi put se ide u promenu Ustava, a ono što je važno, predlog sam kaže, u pitanju su promene, isključivo članova Ustava, ne preambule.

Ako se uspe u tome, šta onda?

- Zakon je tu vrlo precizan. U roku ne dužem od 30 dana, predsednik Narodne skupštine mora da zakaže sednicu na kojoj će se taj predlog razmotriti.

foto: Filip Plavčić

Kako gledate na trenutnu političku situaciju u Srbiji?

- Ne bavim se politikom. Ako želim da se bavim politikom na dnevnom nivou, izaći ću, ili ću formirati stranku ili ću biti nečiji kandidat. Reći ću vam samo činjenice. Pre 10 godina je donet Ustav, stupio je mojim potpisom na snagu, to je prvi put Ustav države Srbije koja je samostalna, a da nije Kraljevina. Uvek je bila monarhija, u celoj svojoj istoriji kada je bila samostalna. U politici ovih 10 godina, svake godine slušamo o izveštaju Evropske unije. Šta piše na petoj, šta na sedmoj strani, šta na osmoj. Znate šta piše na prvoj strani? Srbija nije ispunila svoj ustavni okvir. I ovih 10 godina nije ispunila. Politička metafora je glasi: zamislite da vi donesete zakon, ovako glasi osnovno, ovako srednje obrazovanje. Deca se upisuju u školu sa navršenih 6, 7 godina, i svaki put dobijate izveštaj, dete nije upisano u školu, ali iz razgovora sa detetom i roditeljima, ono odlično napreduje u matematici. Sledeće godine iz srpskog. I, svake godine najavljujete, očekujemo da će diplomirati sledeće godine. To je stanje političkog govora u Srbiji, ali time se bave stranke. Ovo čime se mi bavimo jeste princip, da Srbiji počnemo da vraćamo ono što joj je oduzeto.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.