Šabić pita RFZO: Po kom zakonu Rističević ima podatke?
Foto: Milan Obradović

svi se pitamo?

Šabić pita RFZO: Po kom zakonu Rističević ima podatke?

Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zbog podataka koje je objavio član Upravnog Odbora RFZO-a, poslanik naprednjaka Marijan Rističević
Objavljeno: 19:35h

To što devojčici nisu objavljeni ime, prezime i dijagnoza ne znači da nisu otkriveni njeni lični podaci - zato je poverenik za informacije pokrenuo postupak nadzora tokom kog će pokušati da otkrije kako su informacije iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje osvanule na Tviter nalogu poslanika SNS-a Marjana Rističevića.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Ako kažete da su to troškovi lečenja jedne devojčice za koju se upravo vodi kampanja prikupljanjem humanitarnih sredstava i čiji je otac poslanik u Skupštini, onda je savršeno jasno", navodi Šabić.

A odakle podaci - čije dete i za koliko novca se leči - poslaniku naprednjaka? Rističević kaže da je on te informacije izneo kao funkcioner u Fondu za zdravstveno osiguranje.

Dačić: Nekima bi odgovaralo da dođe do sukoba između Žandarmerije i Bošnjaka u Novom Pazaru!

"Nikada mi nije bila namera da otkrijem lične podatke devojčice. Niti sam dao ijedan podatak o ličnosti. Podatke koje sam dao su sasvim dozvoljeni, ali žao mi je što sam ih dao, jer nisam znao da će neko drugi otkriti identitet, dijagnozu... Podatke koje sam izneo dao sam kao član Upravnog odbora RFZO-a", naveo je Marijan Rističević, poslanik SNS-a i član UO RFZO.

Upravo tu poverenik Šabić vidi glavni problem, i pita RFZO: Da li uopšte članovi Upravnog odbora Fonda imaju pristup ličnim podacima osiguranika i po kom zakonu?

Šabić dodaje da bi ovaj slučaj mogao da zanima i tužilaštvo.

- Naš krivični zakonik u članu 140 kaže da, ako se podaci o ličnosti koji se obrađuju i prikupljaju na osnovu zakona stave na raspolaganje drugom, koriste u drugu svrhu, a ne zakonsku, onda je to krivično delo. Za varijantu u kojoj je to počinilo službeno lice, predviđa kaznu zatvora do tri godine, objašnjava poverenik.

Odgovor RFZO-a poverenik očekuje narednih dana, kada će i objaviti rezultate postupka.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.