Šta je sve "ŠKRIPALO" u Zakonu o eksproprijaciji i razlozi zbog kojih je predsednik doneo ovakvu odluku
Skupština Srbije, Foto: Ana Paunković

DONETA ODLUKA

Šta je sve "ŠKRIPALO" u Zakonu o eksproprijaciji i razlozi zbog kojih je predsednik doneo ovakvu odluku

- Stvarno mislim da su ti rokovi sumanuti - rekao je Vučić

Objavljeno: 10:15h

Predsednik Aleksandar Vučić pojasnio je sinoć čime se rukovodio pri odluci da Skupštini Srbije vrati usvojene izmene Zakona o eksproprijaciji, navodeći da se pozvao na član 113. Ustava Srbije i, još važnije, na član 19, stav I Zakona o predsedniku Republike.

On je pojasnio da je postojala mogućnost tumačenja koje bi možda neko nekada mogao da obara, odnosno da se pozove na član 58 Ustava Srbije, koji garantuje neprikosnovenost prava svojine, koje bi bilo ugroženo ako u roku od osam dana bilo kome može da se oduzme pravo svojine bez ozbiljnije pravne procedure.

- Stvarno mislim da su ti rokovi sumanuti - rekao je Vučić.

Zato se, kaže, pozvao na Zakon o predsedniku, član 19, po kojem predsednik, uz pismeno obrazloženje, može da vrati parlamentu zakon na ponovno odlučivanje, ako smatra da - nije u saglasnoti sa Ustavom, ili da nije u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, ili da pri donošenju zakona nije poštovana procedura, što ovog puta, kaže, nije bio slučaj, ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način, što je deo člana 19 na koji se i pozvao.

1 / 3 Foto: RTV Pink printscreen

Dodao je da se više puta konsultovao sa eminentnim pravnicima, tražio odgovore u pisanoj formi, da li može da se pozove na tu odredbu kao na dovoljan razlog za vraćanje zakona.

Naveo je i da nije saglasan sa odredbom zakona po kojoj je sopstvenik nepokretonosti dužan da se izjasni o predlogu u toku od pet dana od prijema predloga, dok bi u određenim slučajevima postojala mogućnost da se taj rok produži za još tri dana.

Nakon toga bi, kaže, nadležan državni organ mogao da reši slučaj i najkasije za 15 dana da doneše rešenje o eksproprijaciji.

- Smatram da je rok prekratak, nefer, nedovoljan i da povređuje elementarna prava građana - naglasio je Vučić.

Preneo je i da je u obrazloženju napisao da je eksproprijacija “par ekselans” političko pitanje koje je povezano sa pravom na imovinu, svojinu, koje je garantovano.

- Ne mogu da je to direktno kršenje Ustava i zato sam se pozvao na ovaj deo Zakona o predsedniku - rekao je Vučić.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.