VAN DER BELEN: Austriji je potrebna snažna VLADA
Aleksander van der Belen, Foto: Profimedia

austrija

VAN DER BELEN: Austriji je potrebna snažna VLADA

Van der Belen je istakao da je bitno da se važne funkcije u državi popune odgovarajućim ličnostima, koje uživaju poverenje

Objavljeno:

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen poručio je večeras da je neophodna snažna, delotvorna vlada.

On je istakao i da se u odlučivanju o postavljanju ministara Narodna partija (OVP) ne sme rukovoditi partijskom logikom.

Van der Belen je u obraćanju građanima preko javnog servisa ORF kazao da se nasmejao svim satirama i karikaturama o aktuelnoj situaciji, kao što je tvrdnja da je njegova kancelarija postala "drajv in“ za brojna polaganja zakletve.

Preneo je da ga je novi lider OVP Karl Nehamer informisao o promenama u stranci i novim članovima vlade.

"Ukratko, može se reći da se Austrija nalazi ponovo pred rekonstrukcijom vlade. OVP kao najsnažnija politička snaga može sama odlučiti koga će imenovati za ministarska mesta, ali mora biti svesna da se radi o popunjavanju visokih državničkih funkcija, a ne o partijskim logikama“, poručio je Van der Belen.

Ukazao je da je njegov zadatak da osigura da se u tome ne zaborave teme koje su za celu zemlju važne, da se ne gleda samo na sfere uticaja i moći, već na građane i njihova velika i opravdana očekivanja.

"Poverenje je najvažniji kapital politike“, podsetio je Van der Belen na reči nemačka kancelarka Angela Merkel u njenom oproštajnom govoru, te dodao da su to prave reči i naglasio da je sada važno da se povrati izgubljeno poverenje.

To se može, naveo je, samo kroz ozbiljan rad u korist svih, kroz odluke zasnovanim na činjenicama, transparentnu komunikaciju, saradnju, stabilnošću i transparentnošću.

Van der Belen je istakao da je bitno da se važne funkcije u državi popune odgovarajućim ličnostima, koje uživaju poverenje.

"Osnovni uslov za preuzimanje funkcije jeste da se ima poštovanje prema toj funkciji, da imate želju da to činite. Ta osoba naravno mora biti i stručna i mora imati integritet”, objasnio je i najavio da će razgovarati sa imenovanim ministrima.

Austriji su, naglasio je, potrebni jasnoća, zajedničko delovanje, brzo, dosledno u ustavnopravno delovanje, jasne odluke, a na donosiocima odluka je da donose ispravne, iako se čine nepopularnim.

Van der Belen je poručio da ima puno posla pošto se zemlja nalazi usred pandemije sa zdravstvenim, ekonomskim i međuljudskim posledicama.

"Nalazimo se i u jednoj ozbiljnoj klimatskoj krizi, koja ugrožava našu budućnost, blagostanje i zajednicu. To su samo dve goruće teme kojima se mora u potpunosti posvetiti vlada i koje se ne mogu odlagati", rekao je austrijski predsednik.

Bonus video:

18:43

VEČERNJI DNEVNIK 03.12.2021.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.