Dačić: Zakon o referendumu mora da se donese sada, sledeće nedelje na dnevnom redu izmena Ustava
Ivica Dačić, Foto: Printskrin/RTS

NAJAVIO

Dačić: Zakon o referendumu mora da se donese sada, sledeće nedelje na dnevnom redu izmena Ustava

Poslanici Skupštine Srbije danas počinju raspravu o Predlogu budžeta za 2022. godinu. Planirani budžetski prihodi su 1.516 milijardi dinara, rashodi 1.717 milijardi dinara.

Objavljeno:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da će Zakon o referendumu biti na dnevnom redu u četvrtak.

Već sledeće nedelje na dnevnom redu Narodne skupštine biće predlog teksta ustavnih amandmana, nakon toga se raspisuje referendum za 16. januar, najavio je Dačić.

Poslanici Skupštine Srbije danas počinju raspravu o Predlogu budžeta za 2022. godinu. Planirani budžetski prihodi su 1.516 milijardi dinara, rashodi 1.717 milijardi dinara.

"Iskoristićemo mogućnost da čim se završi rasprava o budžetu, da se odmah glasa, da se ne čeka kraj cele sednice. Danas počinje rasprava. Zavisno od broja amandmana, samo taj deo koji je vezan za budžet će odmah biti na glasanju", rekao je Ivica Dačić u Dnevniku RTS-a.

Predlog Zakona o budžetu, kako je dodao, mogao bi već sutra da bude usvojen ako bude sve po planu.

Parlament će raspravljati i o izmenama Zakona o referendumu, koji će, kako je rekao Dačić, biti na dnevnom redu u četvrtak.

Deo javnosti zamera što nije bilo javne rasprave o tom zakonu i postavlja pitanje zašto se toliko žuri.

"Zato što moramo da ga donesemo sada, jer ne možemo da izvedemo ustavne promene. Svih ovih godina nije se razmišljalo o referendumu i to nikome nije bio prioritet, još od 2006. godine kada je promenjen taj osnovni uslov za uspeh referenduma, a to je da ne treba da izađe više od 50 odsto, već je potrebno da glasa većina od izašlih", objasnio je predsednik parlamenta.

Istakao je da je Srbija u procesu ustavnih promena i to u onom delu ustava koji se tiče pravosuđa. "To znači da će izbor svih sudija i tužilaca u sledećem periodu biti u rukama sudskih organa odnosno pravosudnih organa", dodao je Dačić.

Već sledeće nedelje, kako je najavio, na dnevnom redu Narodne skupštine biće predlog teksta ustavnih amandmana. "Ako se donese zakon o referendumu, nakon toga se raspisuje referendum za 16. januar, kako bi se stiglo da se sve završi u ovom sazivu", objasnio je Dačić.

"Zakon o referendumu stupa na snagu odmah, zato što nema vremena za gubljenje. Čekao se stav Venecijanske komisije. Mi smo prvi put imali veoma dinamičnu komunikaciju sa Venecijanskom komisijom. Dobili smo pozitivno mišljenje i za tekst amandmana i za zakon o referendumu", ukazao je Dačić.

Dodao je da mora da se formira i Republička izborna komisija, koja će sprovoditi referendum i u kojoj on mora da predložim dodatnih šest članova i šest zamenika iz redova opozicije, pošto su isti organi koji će sprovoditi i izbore i referendum.

"Siguran sam da u Prištini i ne znaju ko ih je sve priznao"

Dačić je komentarisao i izjavu premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, koji je juče u Beču poručio da Austrija mora Prištini da pomogne oko pet zemalja EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost KiM.

Dačić je ocenio da su oni "potpuni autsajderi".

"Kako sada stoje stvari, u njihove dobre namere, u njihovu inteligenciju, i uopšte želju da se dođe do mira ne veruje više niko, čak ni Albanija. Stalno dolazi do njihovih međusobnih sukoba, napada na Eamu zbog odnosa sa Vučićem, zbgo Otvorenog Balkana", istakao je Dačić.

Naveo je da u svetu ima više zemalja koje podržavaju stav Srbije, nego onih koji su priznali samoproglašenu nezavisnost.

"Mi se držimo pregovora, držimo se dijaloga, uvek imamo spremna rešenja. Siguran sam da u ovom trenutku ovi iz Prištine i ne znaju ko ih je sve priznao", primetio je predsednik Skupštine.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.