GALAGER U POSETI BEOGRADU: Pružamo podršku Srbiji na evropskom putu
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

poseta beogradu

GALAGER U POSETI BEOGRADU: Pružamo podršku Srbiji na evropskom putu

Galager, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je posle sastanka sa Selakovićem da su odnosi Srbije i Svete Stolice dobri, a da je današnja poseta prilika da dve strane iskažu nameru da dalje razvijaju i unapređuju odnose u oblastima od obostranog interesa

Objavljeno:

Sveta stolica podržava Srbiju na njenom evropskom putu, poručio je danas u Beogradu nadbiskup Pol Ričard Galager, sekretar Svete stolice za odnose sa državama i istakao da su diplomatski odnosi Srbije i Svete stolice konstantno na nivou jačanja i osnaživanja.

Galager, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je posle sastanka sa Selakovićem da su odnosi Srbije i Svete Stolice dobri, a da je današnja poseta prilika da dve strane iskažu nameru da dalje razvijaju i unapređuju odnose u oblastima od obostranog interesa.

- Takođe, želimo da imamo redovne političke konsultacije i da učinimo doprinos Rimokatoličkoj crkvi u Srbiji - rekao je Galager na zajedničkoj pres konferenciji sa Selakovićem i zahvalio na poštovanju koje Srbija, kako kaže, ima prema Svetoj stolici i Katoličkoj crkvi u Srbiji.

Galager je preneo da je Selakovićem razgovarao i o proširenju EU na Zapadni Balkan, regionalnoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine, situaciji sa migrantima.

Izrazio je zadovoljstvo što je drugi put u zvaničnoj poseti Srbiji i zahvalio ministru Selakoviću na pozivu da uzvrati posetu Beogradu nakon što je šef srpske diplomatije prošlog meseca boravio u zvaničnoj poseti Vatikanu.

Istakao je da su dobri odnosi Srbije i Svete stolice potvrđeni i potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja 2014.godine.

Takođe, dodao je da o dobrim odnosima govori i to što su 2005, 2015. i 2019. godine realizovane posete Vatikanu na najvišem predsedničkom nivou, kao i da je kardinal Pjetro Parolin 2018. Godine posetio Srbiju, a da je sekretar Svete stolice za odnose sa državama bio u zvaničnoj poseti Srbiji 2015. i 2019.godine.

Galager se ranije danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.