NAPUSTIO NAS JE BIVŠI MUFTIJA I NAREDNI POSLANIK: Ko je bio Muamer Zukorlić?
Muamer Zukorlić, Foto: Printcsreen

preminuo

NAPUSTIO NAS JE BIVŠI MUFTIJA I NAREDNI POSLANIK: Ko je bio Muamer Zukorlić?

Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje.

Objavljeno:

Predsednik Stranke pravde i pomirenja i bivši muftija Muamer Zukorlić preminuo je danas, potvrđeno je za Nova.rs.

Zukorlić je Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje. Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“.

Na sajtu Istinomera se navodi da je bio kandidat na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 odsto) glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, podseća Istinomer, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice.

Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Za predsednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

Bio je poslanik u poslednjem sazivu Skupštine Srbije, nakon što je na izborima lista koju predvodi osvojila 4 poslanička mesta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.