BEČ: Nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu 29. novembra
Pregovovori u Beču, Foto: Printscreen/youtube

pregovori u beču

BEČ: Nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu 29. novembra

Pregovori o mogućem spasavanju sporazuma potpisanog sa svetskim silama 2015. u zastoju su od juna

Objavljeno: 21:55h

Pregovori o spasavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama nastaviće se 29. novembra u Beču, objavila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). "Sastanak zajedničke komisije će se održati u fizičkom formatu 29. novembra u Beču", navodi se u saopštenju.

Zajedničkom komisijom će u ime visokog predstavnika EU Žozepa Borela predsedavati zamenik generalnog sekretara i politički direktor EEAS-a Enrike Mora.Ssastanku će prisustvovati predstavnici Kine, Francuske, Nemačke Rusije, SAD i Irana.

Učesnici će nastaviti razgovore o izgledima za mogući povratak SAD u sporazum i kako osigurati da sve strane sprovode punu i efikasnu primenu sporazuma.

Pregovori o mogućem spasavanju sporazuma potpisanog sa svetskim silama 2015. u zastoju su od juna. Bivši američki predsednik Donald Tramp je 2018. povukao SAD iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Američki Stejt department je pozdravio najavu o nastavku pregovora i potvrdio da će u njima učestvovati američki izaslanik za Iran Rob Mali (Malley).

Stejt department je naveo da je kompromis o spasavanju sporazuma moguć brzo sa nastavkom pregovora pod uslovom da je Iran "ozbiljan" u svojim namerama.

Bonus video:

39:49

USIJANJE 03.11.2021.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.