Brnabić: Izvoz Srbije u IT sektoru do kraja godine 1,7 milijardi evra
Ana Brnabić, Foto: © ATA Images

suficit milijarda evra

Brnabić: Izvoz Srbije u IT sektoru do kraja godine 1,7 milijardi evra

Premijerka je rekla da je Srbija u julu imala rekordan izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija, od 171 milion evra, što je 56 odsto više nego u istom periodu 2020. i 35 odsto više nego u julu 2019

Objavljeno:

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će ove godine izvoz Srbije u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija preći 1,7 milijardi evra, kao i da je od tog iznosa suficit milijardu evra, što nije slučaj ni sa jednim drugim sektorom u domaćoj privredi.

Brnabić je to navela na proglašenju pobednika prvog godišnjeg konkursa u okviru programa "StarTech", gde je dodeljeno milion dolara podrške startap timovima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima za realizaciju istaknutih projektnih ideja u oblasti inovacija i digitalne transformacije.

Premijerka je rekla da je Srbija u julu imala rekordan izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija, od 171 milion evra, što je 56 odsto više nego u istom periodu 2020. i 35 odsto više nego u julu 2019.

"Ako poredimo ove rezultate sa julom 2016. godine, naš izvoz je tri puta veći. Broj zaposlenih u prvom kvartalu 2020. godine u sektoru programiranje je dupliran u odnosu na isti period 2016. godine, kada je bilo zaposleno oko 19.000", istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, prosečna zarada u IT sektoru je tri puta veća od prosečne zarade u Srbiji i ona iznosi neto 175.000 dinara mesečno.

"U budućnosti moramo dalje da razvijamo preduzetništvo, kako bi imali više startap i inovacionih kompanija i to je ono što će nam doneti dinamičan rast i razvoj. U proteklih pet godina smo uložili mnogo novca u infrastrukturu za startap i inovacione kompanije, otvorili smo četiri naučno-tehnološka parka", naglasila je premijerka.

Dodala je da je 2016. godine Srbija krenula u transformaciju privrede i društva, tako da ono bude zasnovano na znanju, visokim tehnologijama i inovacijama, što može da podstakne brži i dinamičniji rast i samim tim donose rast plata i penzija.

"Neke od stvari koje smo uradili za pet godina su uvodjenje programiranja kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, povezali smo sve škole na internet, povećan je broj specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, kao i mnogo drugih stvari koje su donele neverovatne rezultate", navela je Brnabić.

Podsetila je da je pre pet godina iz budžeta izdvojeno 558.000 evra za Fond za inovacije, a da danas ta suma iznosi 10,5 miliona evra.

Direktorka Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović, navela je da je od marta, kada je otvoren konkurs u okviru programa "StarTech", do juna stiglo 229 prijava.

"Danas, nakon četiri meseca temeljne selekcije, pred nama je 29 pobedničkih timova. Oni će biti nagradjenih sa milion dolara bespovratne pomoći sa grantovima u rasponu 22.500 do 100.000 dolara", istakla je Jovanović.

Prema njenim rečima, pobednici ne dobijaju samo novčana sredstva već ulaze u digitalni ekosistem, u inovativnu zajednicu koja će dobiti dodatnu mentorsku podršku.

Generalni direktor kompanije "Filip Moris" (Phillip Morris) Aleksandar Jakovljević, firme koja pruža podršku programu "StarTech", izjavio je da je ideja da se srpska ekonomija pomeri iz tradicionalne ekonomije u onu koja je zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologiji.

"Otuda je i proizašao ovaj projekat, što je mali korak i početak. Potrebno je inspirisati i druge kompanije da se pridruže ovoj inicijativi i da svi zajedno radimo na njoj", rekao je Jakovljević.

03:18

SEVERINA SAMO ZNA DA SNIMA P*RNIĆE! NEMA NI 2 RAZREDA OSNOVNE! Voditeljka napičila pevačicu! Potpisujem da NE ZNA ŠTA JE GENOCID

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.