ISIS PAKAO! Ubijeno 16, ranjeno 17 vojnika, Francuzi beže
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAKAO

ISIS PAKAO! Ubijeno 16, ranjeno 17 vojnika, Francuzi beže

Čitav Sahel je haotično područje, između pet zemalja, sa poroznim granicama i gotovo u potpunosti "zaraženo" teroristima koji muče civile i pljačkaju brojna sela

Objavljeno:

U džihadističkom napadu poginulo je najmanje 16 malijskih vojnika, a 17 je ranjeno. U kasnijem sukobu ubijeno je najmanje 30 džihadista, rekao je lokalni zvaničnik. Navodno su teroristi povezani sa ISIS-om. Vojska Malija je saopštila da su trupe odbile "složeni napad IED-om", misleći na improvizovanu eksplozivnu napravu.

Naoružane grupe u centralnom i severnom Maliju često su na meti malijskih vojnika, kao i francuskih snaga koje ih podržavaju, i mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Mali se bori da obuzda borbe koje su prvi put izbile na severu 2012. godine i od tada je ubijeno na hiljade vojnika i civila.

Čitav Sahel je haotično područje, između pet zemalja, sa poroznim granicama i gotovo u potpunosti "zaraženo" teroristima koji muče civile i pljačkaju brojna sela. Centralni Mali postao je jedno od najnasilnijih žarišta sukoba širom Sahela, gde su etnička ubistva i napadi na vladine snage česti.

Drugog oktobra, napadom IED-a na konvoj UN-a od strane nepoznatih džihadista, poginuo je jedan egipatski "plavi šlem". Stabilizacijska misija UN-a za Mali saopštila je da će se njena odlučnost samo ojačati ovim "kukavičkim napadom".

Četiri malijska vojnika ubijena su eksplozijom IED-a u regionu 20. septembra. Druga zaseda je takođe odnela pet vojnika u centralnom Maliju 12. septembra. Oba napada izvršila je Grupa za podršku islamu i muslimanima (GSIM) koja se pridružila Al-Kaidi.

ISIS, Islamska država
foto: Profimedia

GSIM je takođe saopštio da je odgovoran za napad na rudarski konvoj u zapadnom Maliju 28. septembra, u kojem je ubijeno pet policajca. Umesto da poveća pomoć i pokuša da reši situaciju, francuski predsednik Emanuel Makron najavio je veliko smanjenje francuskog vojnog prisustva u Sahelu i okončanje tamošnje operacije Barkhane.

Odnosi između Pariza i Malija zaoštreni su od dva puča u zemlji Sahela u avgustu 2020. godine. Nedavno, 6. oktobra, Mali je pozvao na razgovor francuskog ambasadora zbog kritika koje je Makron uputio vladi. Na Generalnoj skupštini UN-a, Čoguel Kokala Maiga, privremeni premijer Malija, optužio je Francusku za "neku vrstu napuštanja u bekstvu".

Emanuel Makron, Francuska, Mere, Produženje, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: Youtube printscreen/BFMTV

Makron je odgovorio da su Maigini komentari "neprihvatljivi" i sugerisao da vlada Malija "zapravo nije jedina". U međuvremenu, Mali se obratio ruskim plaćenicima kako bi započeli borbu i pružili privid sigurnosti. Brojni su primeri efikasnog rada ruskih instruktora i plaćenika u afričkim zemljama, a nova vlada Malija nada se da će Sahel biti još jedan uspešan primer.

Bonus video:

39:10

USIJANJE 07.10.2021. RADOSAVLJEVIĆ I ATANACKOVIĆ: KRIZA STRUJE I GASA

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.