POČEO SAMIT ZAPADNOG BALKANA! Prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Print Screen Youtube

počelo je

POČEO SAMIT ZAPADNOG BALKANA! Prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić (VIDEO)

U okviru Samita biće održane dve sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana

Objavljeno: 10:28h

Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona, počeo je danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Samit je okupio šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

10:15 - Kurc - Zapadnom Balkanu potrebna istinska evropska perspektiva

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva.

- Region Zapadnog Balkana nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu - kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit.

Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da se ne smeju izneveriti zemlje Zapadnog Balkana, ali ni dati prazna obećanja.

On je ukazao da postoje uslovi koje je potrebno ispuniti za prijem u EU.

Međutim, naglasio je da EU nije obavila svoje interne zadatke, ali i da zemlje Zapadnog Balkana toga ne smeju biti žrtve.

Ukazao je da je proces proširenja mirovni projekat, a na Balkanu se vidi da je region koji je često bure baruta, zbog čega treba pomoći deeskalaciji, a to se može mirovnim projektom EU.

Betel je, govoreći o sinoćnjem sastanku šefova država i vlada EU, kazao da je razgovarano kako da se EU postavi u svetu.

- Moramo pripaziti da ne dođemo u situaciju da postoji samo G3, gde neće Evropa više sedeti za stolom. Mi smo ekonomska, demokratska i ljudska snaga, ali imam osećaj da se borimo sa samo delićem naše snage - rekao je on.

10.00 - stigla je Angela Merkel

Angela Merkel
Angela Merkelfoto: Print Screen Youtube

Premijer Mađarske Viktor Orban osvrnuo se na energetsku krizu u Evropskoj uniji.

"EU mora da menja politiku, svi ćemo da patimo", kazao je kratko mađarski premijer.

9.25 - Fon der Lajen: Šaljemo poruku da Zapadni Balkan pripada EU

"Želimo vas u EU"

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen obratila se novinarima i navela da želi da balkanske zemlje vide da im je EU najbolji partner.

"Želimo da im pošaljemo poruku da ih želimo u EU. Delimo ista uverenja, delimo i istu sudbinu. Ima posla oko ljudskih prava i medija, ali je veliki napredak je učinjen. Od velikog značaja da se balkanske zemlje integrišu jedinstveno ekonomsko tržište", izjavila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

- Imamo zajedničke inetrese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je - želimo vas u EU, nastavite sa reforma, cilj je pred očima - poručila je predsednica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajenfoto: Print Screen Youtube

9.15 Vučić stigao na Samit EU - Zapadni Balkan

Vučića je dočekao slovenački premijer Janez Janša, koji je domaćin današnjeg skupa.

Na samit su zatim pristigli i ostali lideri EU i Zapadnog Balkana.

Domaćin skupa na Brdu kod Kranja je bio premijer Slovenije Janez Janša, a predsedavao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Samitu su prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

U okviru Samita održane su dve sesije, na prvoj su učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj su im se pridružili i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon toga na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Slovenije Janez Janša.

U fokusu skupa je reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednicki strateški izbor.

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regionu prema strategiji proširenja EU, tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, prenela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji.

Takođe, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj predlog je iznet na sastanku ambasadora u Briselu i navodno je iznenadio ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Na Samitu u Sloveniji biće razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovodjenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Teme skupa biće i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u politickim i bezbednosnim pitanjima od zajednickog interesa. Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.