PREDSEDNIK POTVRDIO: Srpska strana prihvatila predlog, ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Pink TV

važno

PREDSEDNIK POTVRDIO: Srpska strana prihvatila predlog, ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra! (VIDEO)

Kako kaže, u EU osim svega ovoga postoji nešto što je od velikog značaja za Srbiju smatra velikim uspehom srpske strane

Objavljeno: 13:31h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

- Lično sam veoma zadovoljan i veoma je važan za našu stranu. Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 2. oktobra i da se najkasnije povlačenje završi do 16 sati tog dana. KFOR će svoje snage postaviti na i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje. Od 4. oktobra uspostavlja se stiker režim, nalepnica režim kao privremena mera pre konačnog rešenja, o čemu ćemo tek da vodimo razgovore u Briselu. Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine pod predsedavanjem EU biće postavljena i tražiće trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda i prakse. Prvi sastanak biće održan 21. oktobgra u Briselu - saopštio je Vučić danas.

Kako kaže, u EU osim svega ovoga postoji nešto što je od velikog značaja za Srbiju smatra velikim uspehom srpske strane.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

- U smislu današnjih pregovora evropski fasilitatori konstatuju zabrinutost koju je prikazala beogradska strana u smislu neimplementacije ZSO sa većinom srpskih opština, i takođe nedostatka većinskog panela u Apelacionom sudu u poslednjem slučaju, misli se jasno na slučaj Todosijević, i fasilitator Evropska unija poziva obe strane da implementiraju sve prethodno dogovorene aranžmane. Mislim da je to ključno za nas - istakao je predsednik.

- EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume - rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština i kršenje Briselskog sporazuma.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa severa, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas. Vučić je rekao da smo mi ti koji smo uveli "stiker" režim za njih, jer ne želimo da priznamo nezavisnost. Istakao je da je važno da se ROSU povlači, da nije bilo žrtava i da smo sačuvali mir, da "ćemo moći da govorimo o velikim i važnim stvarima za celu državu, uključujući i Kosovo i Metohiju".

- Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanaca se neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu - rekao je Vučić.

- Mane ovoga što je postignuto su dve. Jedna je ta što će do nekog težeg rešenja morati da dođe u nekom periodu od šest meseci, u dogovoru i ono što sporazum omogućava upotrebu svih tablica, ali je u praksi potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na severu Kosova - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je razgovarao s predstavnicima Srpske liste i narodom i da znaju da je ovo najviše što u ovom trenutku može da se postigne.

- Država je reagovala na pametan i odgovoran način, pokazali smo da ćemo biti uz svoj narod. Pokazali smo im i da će Srbija, ukoliko drugi ne budu radili svoj posao, biti spremna da sama sačuva i zaštiti svoj narod. Uradili smo još jednu stvar o kojoj ne mogu da govorim javno, jasno smo stavili do znanja da ćemo ukoliko bude ugrožavanja bezbednosti našeg naroda sami biti spremni da sami sačuvamo naš narod - rekao je Vučić i dodao da je svako ko je realan i objektivan zna da situacija na Kosovu i Metohiji nikada neće biti dobra.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao da je bio iznenađen činjenicom "da su iz Prištine na brutalan način pokazali Evropskoj uniji šta misle o Briselskom sporazumu".

Za nas je bilo važno da sačuvamo prava našeg naroda i postignemo sporazum. Nama prestoji težak period razgovora, vezanih za sporazume iz 2011, 2013. i 2016. godine, ali i borba za Zajednice srpskih opština. Moguće da će oni da dođu i da kažu "mi nećemo", moguće je da će da nastave sa brutalnom kapmanjom protiv mene i Srbije. Jedino sa čime imamo problem je ugrožavanje života, prava i imovine Srba na Kosovu i Metohiji. Mi želimo dobre odnose sa Albancima, da obezbedimo punu slobodu kretanja, pa i kroz Centralnu Srbiju, ali da to ne podrazumeva priznanje Kosova.

O ulaganjima u Niš

Govoreći o modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, rekao da je ona jako bitna za zemlju. Dodao je da je to velika stvar za Niš i celu Srbiju i da su ukupna sredstva koja je Srbija obezbedila 268 miliona evra.

Vučić je je da nijedan grad nije posetio toliko puta kao Niš.

- Ono što je važno, izgradili smo put Niš-Bela Palanka, spojili Pirot i Dimitrovgrad. Niš je na auto-putu za Beograd, mi smo uradili auto-put de fakto od Sofije do Istanbula. Spojili smo Niš sa Leskovcom i Vranjem, ali i Severnom Makedonijom. Radimo brzu prugu Beograd-Niš i sa radovima na terenu krećemo u martu iduće godine.

Rekao je i da se radi pruga Niš-Brestovac na kojoj su danas počeli radovi. Najavio je da dolaze drugačija i bolja vremena, veliki investitori i da je reč o najvećim fabrikama, a u međuvremenu "nismo uništili nijednu kao neki pre nas".

Obnovljene su škole, bulevari, ali i Klinički centar u ovom gradu, napomenuo je predsednik i pitao "kada je bilo više ulaganja u Niš od 1945. godine". Prosečna plata u Nišu je 520 evra, i dalje niža od republičkog proseka, ali je uvećanje 65 odsto za samo devet godina.

O napadima na porodicu

Predsednik kaže da je to izraz nemoći, nedostatka planova i svega drugog.

- Neka im je na čast - kratko je rekao Vučić.

Podsetimo, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je u Briselu postignut dogovor.

Bonus video:

00:39

BRNABIĆ: Gutereš rekao da za UN Kosovo nije država

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.