BEOGRAD I PRIŠTINA OKO REŠENJA KRIZE NA SEVERU KIM: Ništa nije dogovoreno
Ilustracija, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

brisel

BEOGRAD I PRIŠTINA OKO REŠENJA KRIZE NA SEVERU KIM: Ništa nije dogovoreno

Kako je objasnio Bisljimi, sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedelje koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice

Objavljeno: 20:25h

U Briselu je večeras u delegaciji Beograda za Tanjug potvrđeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom još nije postignut.

Kako je rečeno, delegacija Beograda još se nalazi u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a pregovarač Prištine Besnik Bisljimi ranije je napustio zgradu.

Portparol EU Peter Stano na Tviteru je objavio večeras da sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Briselu i dalje traje i da se pregovori nastavljaju.

Bisljimi je novinarima ispred zgrade EEAS-a rekao da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda.

Kako je Bisljimi rekao za rešavanje krizne situacije na administravnim prelazima na Kosovu i Metohiji u Briselu je stranama u pregovorima ponuđeno da se ROSU povuče i zameni Kforom, ali i da se tablice ne menjaju za probne već prelepljuju.

On je istakao da dogovor ide u tri tačke. Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mera bi trebalo da počne da se primenjuje u ponedeljak.

Kako je objasnio Bisljimi, sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedelje koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci.

Treća tačka predviđa povlačenje ROSU, kako bi na njihovo mesto došao Kfor. Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

"Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati zanemiće jedinice specijalne policijske jedinice, koje će, paralelno sa barikadama, napustiti granične prelaze", rekao je predstavnik Prištine, a prenela N1.

Bisljimi je istakao da je reč o nacrtu dogovora, i da se čeka samo još pristanak srpske strane. Kako je naveo, jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.

Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

"Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa gospodinom Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan – da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor je samo na srpskoj strani", kazao je Bisljimi.

Sastanak delegacije Beograda sa Lajčakom je u toku.

(Espreso/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.