BOREL: Poziv na hitnu deeskalaciju na severu KOSOVA, mora se izbeći svaka provokacija i jednostrana akcija
Žozep Borel, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

poziv na mir

BOREL: Poziv na hitnu deeskalaciju na severu KOSOVA, mora se izbeći svaka provokacija i jednostrana akcija

Borel je naglasio da su svi sporazumi, postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine, važeći i obavezujući za obe strane

Objavljeno:

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borel (Josep Borrell) pozvao je večeras na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i dodao da se mora izbeći svaka provokacija ili jednostrana akcija koja je u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu.

"Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima. U interesu je svih da tražimo put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi", navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Istaknuto je da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja, i EU snažno apeluje na obe strane da ga u potpunosti iskoriste.

Borel je naglasio da su svi sporazumi, postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine, važeći i obavezujući za obe strane.

"Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti i bez odlaganja poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga", navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

25:52

CENTRALNI DNEVNIK 22.09.2021.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.